Kako su prošli đaci? Ministar: Loše

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da su škole dostavile preliminarne rezultate iz srpskog jezika koji pokazuju da su oni lošiji od prošlogodišnjih.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

13:48

Default images

On je poslanicima u Skupštini Srbije rekao i da je izlaznost na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, bila 98,73 odsto, a za matematiku 98,53 odsto.

Obradović je u Skupštini Srbije, gde se upravo vodi rasprava u pojedinostima o setu prosvetnih zakona, rekao da je u Školskoj upravi Beogradu prosek osvojenih bodova 14,5, u Novom Sadu 12,5, Nišu 13, Kraljevu 12,5, Čačku 12, Zrenjaninu 12, Zaječaru 11,5. Kosovskoj Mitrovici 10,5....

Ministar je naveo da je prosek osvojenih bodova u celoj Srbiji 12,2, a da je prošle godine bio 13,27.

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.

Minsitar je poslanicima poručio da će, kada MUP bude sproveo istragu o tome kako su testovi iz matematike na prevaru otkriveni, biti obavešten i Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”.

Preman jegovim rečima, neophodno je utvrditi činjenice u vezi sa falsifikovanjem i krađom testova iz matematike, a on je, kako je rekao, nakon toga spreman da snosi odgovornosti, ukoliko se utvrdi da je kriv on. “Ovde je lanac učesnika u događaju jako dug i nama je izuzetno stalo da utvrdimo ko je ukrao i falsifikova dokumenta, ko je počinio krivično delo, ko je javnosti dostavio testove iz matematike i kada utvrdimo to, znaćemo ko su krivci”, rekao je minstar novinarima u parlamentu.

O bradović je dodao da će, ukoliko se utvrdi da su krivci unutar Ministarstva, oni biti i smenjeni, a da će ,ukoliko se pokaže da je on kriv, snostiti odgovornost.
"Ukoliko se pokaže da sam krv, snosiću odgovorsnost, ali prvo da utvrdimo činjenice”, rekao je Obradović.

On je dodao da od odgovornosti niko ne beži, a naročito ne on. "Bavim se javnim poslom i svako ko se bavi javnim poslovima je spreman da se raspravlja o njegovoj odgovornsoti”, zaključio je ministar.

Minstar je nglasio da su pozvani roditelji i svi koji imaju bilo kakve informacije da su i testovi iz maternjeg, odnosno srpskog jezika bili problematični, da se jave Ministarstvu, da bi se utvrdile činjenice.

Kostić: Test prošao bez problema

Ispit iz matematike prošao je bez problema i na njega je izašlo 98,53 odsto svršenih osnovaca, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i dodao da to ministarstvo nije dobilo nijedan jedini dokaz za neregularnosti kada su testovi za srpski, odnosno maternji jezik u pitanju.

"Današnje polaganje testa iz matematike prošlo je u redu. Izašlo je 98,53 odsto učenika, a oko 1.000 njih nije pristupilo polaganju. Nije bilo nikakvih problema", rekao je Kostić, koji je i predsednik Republičke upisne komisije.

Govoreći o policijskoj pratnji rezervnih testova, koji su danas upotrebljeni, Kostić je u emisiji "Oko" na RTS-u naveo da je policija godinama pratila štampanje testova, da je to bila stvar zaštite, tako da to ni ovog puta nije bilo neuobičajeno.

Pomeranje ispita iz matematike zbog pojave falsifikata jedne od kombinacija, prema njegovim rečima, bio je jedini ispravan potez.

"Smatram da nismo ugrozili prava dece i da smo učinili pravu stvar", istakao je Kostić i dodao da je Ministarstvo prosvete sve dokaze do kojih je došlo prosledilo MUP-u i da to ministarstvo radi na tom slučaju.

Komentarišući slučaj u Pirotu, gde su svršeni osmaci u jednoj školi test srpskog jezika rešavali po kombinaciji dva, umesto po kombinaciji jedan koja je izvučena u direktnom prenosu na RTS-u, Kostić je kazao da će se preduzeti odgovarajuće mere prema direktoru te škole, koji je bio dužan da se stara o proceduri.

Tamošnjim đacima su, dodao je Kostić, ipak priznati rezultati, kako se ne bi dodatno traumirali.

Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: