Nismo pali, već poklekli na maturi

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je sada važno da se utvrde direktni krivci za propuste na maloj maturi, a da će on podneti ostavku ako bude potrebe.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

08:41

Default images

"Pitanje moje odgovornosti nije sporno, ali ono dolazi na kraju. Sada je važno da se nađe direktan krivac i da on snosi posledice, što je posao i MUP-a", kaže on.

Ministar je gostujući na RTS-u istakao da država "nije pala, već poklekla na maloj maturi" i da je popustila jedna karika u lancu, zbog čega je najvažnije utvrditi ko je počinio krivično delo.

"Ukoliko se utvrdi da je neko iz Ministarstva zakazao, biće smenjen, a ako je neko drugi kriv, takođe će snositi posledice", rekao je Obradović.

On je pre početka testiranja iz matematike, koje je zakazano za danas u 12h, naveo da nije istina da su u javnost izašla i "rezervna pitanja", kao i da je Ministarstvo odlaganjem ispita uradilo jedinu logičnu stvar kako bi regularnost bila održana.

"Logično je i pravo svih da traže moju ostavku. Ipak, pitanje je da li je traže zbog činjenja ili nečinjenja? Mi smo doneli jedinu ispravnu, logičnu odluku. Napadnuti smo, ali sada treba prvo utvrditi ko je direktan krivac. Ako se posle utvrđivanja svih činjenica utvrdi da sam i ja kriv, lako ću podneti ostavku, nije ovo posao koji moram da radim do kraja života, jer ja imam svoj posao profesora", rekao je Obradović. Dodavši da činjenica da se i DS zalaže za njegovu ostavku dodaje celoj stvari i političku notu, ministar je osudio i ponašanje pojedinih sindikata.

"Sramota je i da neki nazovi sindikati sada pozivaju decu i roditelje da ne dođu na testove. Rade direktno u korist svoje štete", rekao je Obradović.

Nakon što je još jednom demantovao navode pojedinih medija da je već objavljen i "rezervni test", koji će biti pred malim maturantima danas od 12 časova, on se osvrnuo i na zadatke iz srpskog, za koje su neki govorili da su takođe otkriveni i objavljeni u javnosti pre polaganja, a zatim i na opaske da su bili suviše laki.

"Pojedini roditelji i novinari su zvali u ponedeljak da kažu da su se pojavili testovi iz srpskog, ali uprkos molbama da nam kažu lokaciju i neko ime, nije bilo dokaza i nismo utvrdili nepravilnosti. Zanimljivo je da smo mi zatim prvi primetili falsifikat testova iz matematike. Što se težine testova tiče, pre mesec dana su se žalili da je težak, a sada je prva reakcija da je lak. Struka radi taj posao i ne možete svima udovoljiti", rekao je Obradović.

Ministar prosvete je naveo da podaci koje je jutros dobio govore o tome da nije bilo nepravilnosti, na šta ukazuje i činjenica "da su rezultati možda i lošiji nego prošle godine".

"Bilo je priča da su testovi poznati i da je bilo mnogo prepisivanja, a preliminarni rezultati koje mi imamo iz preko 50 odsto školskih uprava su na nivou kao prošle godine, možda čak i malo slabije. Znanje nije bilo na adekvatnoj visini, odlični rezultati su u školama i manji nego što je broj 'vukovaca', a to govori da test nije bio lak i da nije bio falsifikovan", rekao je Obradović.

Ministar je istakao da je potvrda o tome da će danas test biti potpuno regularan dobijena od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa.

"Sve smo preduzeli da test protekne u najboljem redu, test je bezbedan i deca će od 12 do 14 časova polagati test iz matematike. Razumem roditelje, njihovu brigu za decu i za regularnost ispita, ali roditelji moraju da znaju da ovo što činimo da obezbedimo regularnost ispita je u interesu i roditelja i dece", rekao je Obradović.

U MUP-u kažu da je bez problema novi materijal dopremljen u škole, kao i da postoje određene indicije o zloupotrebama i da su u toku provere.

Učenici osmih razreda test iz matematike nisu polagali u utorak, već je to odloženo za sredu, jer su rešenja na prevaru otkrivena. Javljeno je da policija nadgleda štampanje testova za sutra.

Zbog na prevaru otkrivenih i objavljenih testova DS i Nova stranka zatražili su ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića. Testovi su bili tema i sednice Skupštine Srbije.

Na polaganju prijemnog testa iz srpskog u OŠ "Sveti Sava" u Pirotu đacima su greškom podeljeni pogrešni testovi, kombinacija broj 2 umesto kombinacije broj 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

305 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: