Završen srpski, stigla rešenja

Beograd -- Đaci osmog razreda završili su polaganje testova iz srpskog jezika u okviru male mature, a ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je da je sve prošlo dobro.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Ključeve rešenja možete pogledati na stranicama Ministarstva kulture na ovom linku. Kao i na ovoj adresi.

"Razgovarao sam sa supervizorima, đacima i roditeljima. Današnje polaganje proteklo je bez ikakvih problema", rekao je Obradović novinarma u beogradskoj Osnovnoj školi "Jelena Ćetković".

Obradović je rekao da su đaci uglavnom zadovoljni kako su uradili testove i da će se prava slika dobiti tek po objavljivanju konačnih rezultata. Preliminarni rezultati male mature će biti saopšteni u petak, dodao je on.

Podsećajući da su osmaci na probnim testovima "bili iznenađeni dužinom tekstova", on je istakao da je "opšti utisak da će deca morati više da rade". "Mala matura ni za njih ni za nas nije običan test", rekao je Obradović i objasnio da se "mnogo toga posredno istražuje", pa će analiza "nivoa do koga smo došli po generacijama, školama i okruzima" pokazati da li su potrebne promene metodologije.

On je istakao da se može očekivati da će dosadašnja promena pristupa pomoći da se na međunarodnim takmičenjima postignu bolji rezultati.

Neposredno pred početak testiranja Obradović je na RTS-u izvukao prvu od tri kombinacije testova, koju su deca potom polagala.

Deca će sutra polagati test iz matematike.

Osmi razred završilo je 70.385 učenika, a u srednjim školama ima mesta za 80.859.

Đaci su za rešavanje testova imali 120 minuta. Na testovima su imali 75 odsto potpuno nepoznatih pitanja, dok je 25 odsto zadataka bilo delimično poznato.

Ovo je treća školska godina da učenici koji su završili osmi razred polažu završni ispit.

"Lakše nego što smo očekivali"

Učenica Anđela Karšćelan rekla je da nije očekvala ovakav test jer je bilo malo pitanja iz gramatike, a dosta zadataka iz pravopisa i razumevanja pročitanih testova.

"Bilo je nešto lakše nego na probnom testu koji smo radili pre mesec dana i mislim da sam ipak dobro uradila", kazala je Anđela agenciji Beta.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul. Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula. U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

U gimnazijama može da se upiše 22 odsto đaka, stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procenaa, umetničkim dva i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama jedan procenat.

Društvo

strana 1 od 6483 idi na stranu