"Niko neće ostati bez penzije"

Ministarstvo finansija saopštilo je da država neće ostaviti nijednog radnika bez penzije, bez obzira što im propala preduzeća nisu uplaćivala sve doprinose.

Izvor: Beta

Subota, 15.06.2013.

23:20

Default images

U Ministarstvu tvrde da će se izmenama Zakona o poreskom postupku obezbediti efikasnija naplata doprinosa.

Ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kako se navodi u saopštenju, obezbeđuje se samo doslednom i efikasnom kontrolom i naplatom doprinosa.

Zaštita prava radnika se neće obezbediti time što će u nekom zakonu da stoji da obaveze preduzeća radnicima za PIO doprinose nikad ne zastarevaju, dodaje se u saopštenju tog Ministarstva.

Izmenama ovog zakona predviđeno je, kako se podseća, zastarevanje obaveza za doprinose za penzijsko osiguranje, tako što će od 1. januara 2014. zastariti obaveze koje su dospele zaključno sa 31. decembrom 2003. godine.

"Preduzeća koja duguju doprinose za penzijsko osiguranje duže od 10 godina, po pravilu su u stečaju ili više ne postoje, pa je naplata doprinosa u tim firmama - 'čaurama', praktično nemoguća. To, međutim, ni u kom slučaju ne znači da se te obaveze brišu iz evidencije, već se i dalje vode u knjigama Poreske uprave", istice se u saopštenju.

One se, međutim, kako se ukazuje, izmeštaju sa spiska dužnika.

Potrebno je, dodaje se, da Poreska uprava Srbije ima ažuran i očišćen spisak privrednih subjekata od kojih doprinosi i porezi mogu da se naplate. Ali, kako se dodaje, to takođe, ne znači, da će radnici koji rade u tim firmama ostati bez penzije.

"Vlada će kao i do sada izlaziti u susret radnicima i po potrebi donositi odluku o povezivanju staža, ako se za tim ukaže potreba. Niko u vladi, pa ni u Ministarstvu finansija ne namerava da radnike ostavi bez penzije", naglašava se u saopštenju.

Izmenom ovog zakona, stoji u saopštenju, obezbeđuje se efikasnija naplata doprinosa, informatičko povezivanje sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, automatsko knjiženje plaćenih doprinosa, što su sve preduslovi za efikasniju kontrolu i naplatu doprinosa.

"Jedna od najvažnijih izmena Zakona je i novi sistem plaćanja i kontrole svih poreza po odbitku, gde se svrstavaju i doprinosi, što će sprečiti pojavu zastarelosti doprinosa u budućnosti. Uvodi se pojedinačna prijava obveznika, koju će proveravati Poreska uprava", navodi Ministarstvo.

Ombudsman: Nož u leđa radnicima

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je, u intervjuu "Politici", da najnoviji set poreskih zakona predstavlja "nož u leđa radnicima i šamar u lice savesnim poslodavcima".
Saša Jankoviæ (Tanjug, arhiva)
"Praktično, ti ljudi, a takvih je mnogo, neće imati pravo čak ni da tuže poslodavca za neuplaćene doprinose, a u penzijskom fondu neće moći da ostvare pravo na punu penziju jer u njihovom stažu nedostaju uplate", rekao je Janković.

Upitan zašto se poslodavcima u Srbiji gleda kroz prste, ombudsman kaže da je u Srbiji problem što decenijama unazad pojedini poslodavci krše zakon i ne uplaćuju doprinose, a nadležni državni organi pojedinim od njih "gledaju kroz prste".

"Bez uplaćenih doprinosa ne mogu u punopravnu penziju, niti mogu da overe zdravstvenu knjižicu. To je potpuno nepravično, jer štetu za to što neki poslodavci krše zakon, a država im gleda kroz prste, snose radnici", istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, građani kojima poslodavac nije uplaćavao doprinose 10 godina neće imati pravo ni da tuže poslodavca za neisplaćene doprinose, a u penzijskom fondu neće moći da ostvare pravo na punu penziju, jer u njihovom stažu nedostaju uplate.

Janković kaže da mu nije poznato da takva praksa postoji u Evropi. Skupština Srbije je 29. maja usvojila izmene šest poreskih zakona koje bi, prema obrazloženju vlade, trebalo bi da omoguće i stabilnije finansiranje PIO fonda i predstavljaju nastavak reforme poreskog sistema Srbije.

Vučić: Gde da nađemo novac?

Prvi potredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je država otvorena za razgovore o kritikama na Predlog zakona o radu, ali je upitao kako i odakle da se isplati novac radnicima kojima i po 20 godina nisu uplaćivani doprinosi.

"Određene stvari mogu da se izmene", rekao je Vučić novinarima u RTB-u Bor, povodom kritika koje je izneo ombudsman Janković.

Vučić je, međutim, upitao gde da se nađe novac, a da se druge obaveze države ne ugroze, budući da ima radnika kojima više od 20 godina nisu uplaćivani doprinosi.

"Saglasan sam da o tome razgovaramo, da još jednom sednemo sa Jankovićem, da vidimo šta je to što može da se uradi, iako može -može, a ako ne može, ne može", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: