Tači tražio okončanje rada Unmika

Kosovski premijer Hašim Tači zatražio je na sednici Saveta bezbednosti UN usvajanje nove rezolucije o Kosovu i okončanje mandata Unmika.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2013.

17:31

Default images

Takođe, Tači je rekao da će posle razmene oficira za vezu Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskom nivou.

Obraćajući se SB UN on je rekao da su kosovske institucije odlučne da sprovedu briselski sporazum i da očekuju da i Beograd ispuni dogovoreno.

"Očekujemo da Srbija ispuni dogovoreno i da ubedi Srbe na severu Kosova da prihvate sporazum. Obe države morale su da naprave kompromise, koji su u suštini u najboljem interesu svih građana Kosova", rekao je Tači na sednici SB UN u Njujorku.

Prema rečima kosovskog premijera, taj sporazum potpisale su dve nezavisne države, a njime se stvara ambijent saradnje i omogućava puno priznanje Kosova.

"On je u skladu sa Ustavom Kosova i stvara ambijent za normalizaciju stanja na severu Kosova, a jedan od koraka će biti i lokalni izbori u oktobru ove godine", dodao je kosovski premijer.

Osvrnuvši se na bezbednosnu situaciju na Kosovu, Tači je rekao da u periodu kojim se bavi izveštaj generalnog sekretara UN "nije bilo nijednog incidenta protiv srpskog nasleđa".

"Kosovo je na pravom putu da ove godine potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Građani Kosova žele uspešnu zemlju koja će se pridružiti međunarodnoj zajednici i žele da ostave prošlost između sebe", zaključio je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Srbija čvrsto rešena da okonča prošlost "koju ne može da izmeni", ali da može da utiče na budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: