Kina i Rusija ne daju Unmik

Njujork -- Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Kina i Rusija odlučno protiv ukidanja Unmika koje traži kosovski premijer Tači.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli

Kosovski premijer Tači je zatražio novu rezoluciju o Kosovu i okončanje mandata Unmika.

Predstavnici država-članica Saveta bezbednosti UN složni su u oceni da briselski sporazum predstavlja ogroman prodor u odnosima Beograda i Prištine i da je sada potreban njegova primena, a većina je podržala dalje angažovanje UNMIK.

Sporazum Beograda i Prištine nema nikakvog uticaja na status Kosova, već taj problem ostaje u okvirima Saveta bezbednosti UN i Rezolucije 1244, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Rusija je protiv smanjenje obima aktivnosti Unmika, dodao je.

"Početak godine je obeležio talas nasilja nad manastirima i srpskim grobljima. Zabrinuti smo zbog planova EU i NATO da se smanji broj pripadnika Euleksa i Kfora", konstatovao je ruski ambasador, uputivši kritiku i zbog netransparentnosti u istrazi o trgovini ljudskim organima.

Kina odlučno protiv ukidanja Unmika, rekao je ambasador te države pri UN Ming Van. "Situacija na Kosovu, posebno na severu je još uvek krhka zbog čega Penking podržava nastavak angažovanja Unmika, Euleksa i Kfora".

"Peking pozdravlja briselski dogovor i veruje da dve strane u dijalogu treba da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje", rekao je on.

"SAD podržavaju istorijski sporazum i očekujemo nastavak angažmana dve strane u postizanju trajnog mira", rekla je ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs, koja prelazi na dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame.

"Zadovoljni smo da je pola država članica UN priznalo Kosovo. SAD ostaju prijatelji Kosova dok je Srbija naš dugogodišnji partner", dodala je Rajs. Ona je pozdravila majsku privrednu posetu premijera Srbije Americi.

Britanski ambasador Lajal Grant je izjavio da je sprovođenje sporazuma ključ evropskog puta Srbije i Kosova.

Prema rečima predstavnika Velike Britanije, zamah od poslednja dva meseca mora da se nastavi, a implementacija briselskog sporazuma je ključna i tom smislu nastavak podrške UN, Euleksa biće neophodan.

Kfor treba da pomogne u osiguravanju bezbednosti, a Euleks u integraciji institucija na severu u jurisdikciju Kosova, rekao je predstavnik zvaničnog Londona.

Britanija, takodje, pozdravlja napredak Kosova u obezbedjivanju daljeg medjunarodnog priznanja.

I Francuska je istakla značaj sporazuma 19. aprila kojim se normalizuju odnosi Beograda i Prištine i pohvaljuje dvojicu premijera zbog ličnog angažovanja.

Prema rečima predstavnika zvaničnog Pariza, taj sporazum je novi pokazatelj duha saradnje, a sada dve strane moraju da rade na njegovoj primeni.

Francuska smatra da Beograd mora da ukine paralelne strukture na severu Kosova, a da Priština mora da obezbedi slobodu kretanja.

Podršku ostanku UNMIK na Kosovu izrazili su i stalni predstavnici Maroka, Azerbejdžana i Argentine.

Predstavnik Bakua istakao je da je Rezolucija 1244 pravna osnova za pregovore, a da su aktivnosti UNMIK od velike važnosti.

On pozdravlja napredak koji su ostvarile dve strane dogovorom u Briselu i ističe da njegova zemlja ohrabruje obe strane da pronađu uzajamno prihvatljva rešenja.

Južna Koreja pozdravlja sporazum Beograda i Prištine, uz ocenu da on predstavlja glavni prodor u normalizaciji odnosa i veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

On je pozvao vlasti Kosova da udvostruče napore na obezbeđivanju sigurnosti za sve na Kosovu, a naročito etničkih manjina.

I predstavnik Luksemburga je pozdravio dogovor o normalizaciji odnosa koji je odlucujući korak ka pomirenju dve strane, odajuć priznanje političkom rukovodstvu Beograda i Prištine kao i predstavnici EU Ketrin Ešton koja je uspela da dovede do kraja delikatne pregovore.

Predstavnik Ruande je istakao da su Srbija i Kosovo pokazali da mogu da se fokusiraju na budućnost i prevaziđu proslost te da je u interesu obe strane je da nastave dijalog.

Ambasadorka Australije je takođe pozdravila dogovor o normalizaciji odnosa postignut u Briselu, uz ocenu da će to pomoći pomoći procesu evropskih integracija.

Ona je još dodala da Srbija na severu treba da objasni značaj prihvatanja plana.

Ambasador Pakistana je istakao da je sada istorijski momenat za dve zemlje da uspostave dobrosusedske odnose.

"Ovo je nova zora u regionu, jer dogovor pomaže pomirenju. Etničke podele moraju vremenom da nestanu", istakao je pakistanski ambasador.

On je naglasio da Unmik ima ključnu ulogu za stabilnost situacije na Kosovu.

Ističući značaj briselskog dogovora, predstavnici Togoa i Gvatemale su naveli da Unmik i Kfor imaju ključnu ulogu u napredovanju dijaloga i implementiranju sporazuma.

Za Gvatemalu, rezolucija UN 1244 ostaje relevantan pravni okvir za Kosovo, a prisustvo Unmik je ključno.

Govoreći na ovoj sednici, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija čvrsto rešena da okonča prošlost, "koju ne može da izmeni" i da može da utiče na budućnost. On je rekao da izveštaj ukazuje na postojanje i dalje značajnih bezbednosnih izazova i dodao da je zato veoma važno prisustvo misije Unmika na Kosovu i njeno dalje jačanje.

Dačić insistirao na Unmiku

Dačić, koji je juče u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, poručio je da Srbija čini sve na implementaciji onoga što je preuzela kao obavezu briselskim sporazumom, o čemu je obavestio i Bana.

Dačić i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, koji je takođe u delegaciji, insistirali su u razgovorima koje su imali da su UNMIK, KFOR i Euleks garanti bezbednosti za srpski narod, kao i da UNMIK mora da nastavi da igra važnu ulogu na tom prostoru.

"Mi ćemo na sednici (Saveta bezbednosti) izneti neka naša zapažanja, primedbe, koje se tiču situacije na terenu, naročito po pitanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer.

Ban je u redovnom tromesečnom izveštaju pozdravio postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću, ocenivši da su tim dogovorom data značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

On je, takođe, pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede.

U izveštaju se još navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane. Uz pohvale za političko vođstvo u Beogradu i Prištini, Ban je pozdravio i ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

Šef Unmika Farid Zarif pozdravio je briselski sporazum i odao priznanje liderima Beograda i Prištine na iskazanoj hrabrosti i mudrosti.

Briselski sporazum je "kurs sa koga ne treba da se skrene", poručio je Zarif na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

"Sporazum predstavlja krupno dostignuće i odlučujući korak napred i za Beograd i za Prištinu i to bi trebalo da doprinese mirnom rešenju", rekao je šef Unmika.

On je izrazio uverenje da će podrška međunarodne zajednice pomoći da se održi pozitivan impuls i da se implementira dogovor za čiju primenu je, kako je kazao, potrebna jednako velika odlučnost.

U postizanju sporazuma ključnu ulogu je imala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, kao i politička volja koju su pokazale obe strane koje žele u Evropu, istakao je Zarif.

"Zajedno smo postigli politički napredak, mir i pomirenje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, primena sporazuma zahtevaće naporan rad svih strana i aktivnu podršku međunarodne zajednice, koja će nastaviti da pomaže.

Ipak, situacija na terenu ostaje khrka i pretnje postoje i severno i južno od Ibra i ne sme se uzeti zdravo za gotovo da je postignuti proces nepovratan, ocenio je šef Unmika.

On je naveo da se Unmik trudi da njegove aktivnosti doprinose stvaranju koordinacije sa međunarodnim faktorima i da omogući primenu sporazuma.

strana 1 od 177 idi na stranu