Napad u Sigurnoj kući,troje ranjeno

U napadu u Sigurnoj kući u Beogradu danas oko 12 sati povređene su tri osobe, među kojima i jedanaestogodišnji dečak koji je pokušao da odbrani svoju majku.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

16:03

Default images

Napadač je S.K. (44) bivši suprug jedne od žena, koji je nasilno ušao u kuću i nekoliko puta je ubo nožem.

Napadač je uhapšen i kako je saopšteno iz MUP-a, njemu se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden nadležnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Povređenima je ukazana lekarska pomoć u Urgentnom centru i Ortopedskoj bolnici na Banjici i niko nije životno ugrožen.

Koordinatorka Sigurnih kuća u Beogradu Vesna Stanojević je precizirala da je muž jedne od štićenica preskočio ogradu i ušao u Sigurnu kuću, gde je napao suprugu, koja se dva i po meseca nalazi u toj ustanovi sa detetom.

"On je uleteo u kuću, njegovo dete je pokušalo da ga spreči, ali je dobilo ubod nožem u dlan, zvao je majku, ali je napadač bio brži, gurnuo je dete i došao do majke i ubo je nekoliko puta nožem. On je posle svega toga kada je njegova žena pala i kad je mislio da je mrtva, opet istim putem kuda je došao je pobegao", ispričala nam je Vesna Stanojević.

Dete i ostale štićenice pokušale su da ga spreče u napadu, ali je on i njih povredio. Tom prilikom, kako je saopštio MUP, povrede su zadobile bivša supruga, njihov maloletni sin i još jedna štićenica.

Napadač je pobegao s mesta napada, ali je brzom intervencijom policije uhvaćen.

On je i juče pokušao da napadne svoju ženu, na njenom radnom mestu.

J.K se sa svojim sinom dva i po meseca nalazila u Sigurnoj kući u koju je došla zbog stalnog maltretiranja i pretnji. Poslednjih nekoliko dana muž joj je intenzivno pretio smrću, u čemu je danas zamalo uspeo. "Ona je žena koja je došla kod nas kako bi se sklonila od njega, radila je na jednoj od pijaca i on je juče tamo došao i pretio da će da je ubije. Zato ona danas nije ni otišla na posao i evo desilo se šta se desilo", dodaje Vesna Stanojević.

Iz Urgentnog centra kažu da je stanje povređenih stabilno.

Iz Sigurne kuće napominju da ovo nije prvi incident i ističu da Sigurne kuće nemaju adekvatnu zaštitu, koja je zbog delikatnosti njihove funkcije preko potrebna.

Takođe ukazuju na to koliko je nepohodno da se počinioci porodičnog nasilja ekspresno procesuiraju i policijski i sudski uz poruku da su jedine uspešne Sigurne kuće one koje su prazne ili poluprazne - one ne pokazuju da nema nasilja nego da sistem funkcioniše i da žene nemaju potrebu da se tu duže zadržavaju.

Od 29 žrtava porodičnog nasilja u ovoj godini, 20 su žene.

Fond B92 u saradnji s agencijom Sači i Sači osmislio je spot "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života" u borbi protiv porodičnog nasilja.

Video snimak se velikom brzinom raširio putem društvenih mreža i izazvao ogromnu pažnju medija, što predstavlja svojevrstan dokaz rasprostranjenosti porodičnog nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: