Bogićević: Farmakom ne truje olovom

Miroslav Bogićević, vlasnik topionice olova, tvrdi da oni ne doprinose većem zagađenju životne sredine u Zajači, gde je u krvi dece pronađeno olovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

15:51

Default images

Podsetimo, zaštitinik građana tražio je juče da se sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi kod dece, ali to je u Srbiji nemoguće jer nema laboratorije, već je o tome obaveštena Svetska zdravstvena organizacija.

Iako je analiza urađena pre godinu dana pokazala da je kod 80 odsto mališana pronađen povećan nivo olova u krvi, ni danas nema rešenja te situacije.

"Mi smo bili tolerantni, nismo želeli ni tužbe. Tražili smo samo prostor da se vidi šta se dešava, koliko smo u mogućnosti da nam život bude lepši. Sve je zatajilo, nigde nikakvog odgovra nema i to je najproblematičnije ovde", kaže Milanka Vasiljević, učiteljica u Zajači.

Glavni izvor zagađenja je deponija pri topionici "Zajača" koja postoji još od 1938. godine. Devedesetih godina prvi put je utvrđeno da stanovnici imaju povišen nivo olova u krvi. Poslednje analize pokazuju da vazduh nije zagađen, ali je zagađenje duboko u tlu. Vlasnik Farmakoma, koji je posle 2000. kupio topionicu, objašnjava da je reč o istorijskom zagađenju i da je ta kompanija uvela najviše ekološke standarde.

"Za Zajaču je dar božji što je Farmakom tamo. Reč je istrijskom zagađenju. Dođite da videite šta je Farmakom uradio i ulužio u ekologiju. Ono što uđe u akumulator u separaciju i ono što seče više ništa ne dodirne zemlju i ništa ne ide u vazuduh. Dođite, pogledajte to. Kupili smo skupe filtere iako smo imali postojeće", tvrdi Miroslav Bogićević.

Jedno od rešenja bi bilo promena zagađene zemlje, ali gradonačelnik Loznice ističe da je za istinsko rešenje tog problema potrebno angažovanje države. "Dugoročno, to je naravno zamena zemljišta, subvencije za one koji ne mogu da koriste ono što proizvedu na zemlji, da im obezbedimo kvalitetno vodosnabdevanje i jednu valjanu lekarsku i zdravstvenu brigu, što ta deca imaju", ističe Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Tomislav Šubaranović, istakao je da pitanje zagađenje u selu Zajača, u kojem se nalazi topionica, ali i obližnji rudnik, nije u nadležnosti tog ministarstva, već Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

On je poručio da niko u Vladi "ne želi da truje decu i narod" i da se u rudarstvu radi na uvođenju savremene tehnologije koja nema štetan uticaj na životnu sredinu, i dodao da se u blizini Zajače radi o rudniku sa podzemnom eksploatacijom koja nije mnogo štetna po životnu sredinu i da je u interesu svih da taj rudnik i dalje radi.

Državni sekretar u tom ministarstvu, Milana Rakić, kazala je da Ministarstvo rudarstva odmah upućuje ekipe na teren kada se pojave slučajevi da zbog rudarskih aktivnosti dodje do "iritacije" životne sredine. "Takve ekipe već funkcionišu i mi ćemo postupiti u skladu sa svojim nadležnostima", dodala je Milanović, i ponovila da je ekologija u nadležnosti drugog ministarstva.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović objašnjava da je o ovom problemu obaveštena i svetska zdravstvena organizacija, koja bi trebalo da pomogne Srbiji u izradi mera sprečavanja stetnog dejastva olova kod dece.

"Ministarstvo zdravlja se može uključiti kada postoji manifestacija bolesti. Bolesne dece klinički nema, ali praćenje tih analiza to je jedna preventivna medicinska mera, koja iziskuje, odnosno deca se moraju pitati da li hoće da daju krv", kaže ona.

Ministarka priznaje da je problem što nema leboratorije u Srbiji koja bi radila analizu prisustva olova u krvi, ali navodi da se radi na tome. Povišen nivo olova u organizmu duže vreme remeti metabolizam gvožda, što dovodi do anemije, može da prouzrokuje oštećenje bubrega i da ima negativne posledice na nervni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: