Irinej: Nauka i religija jedno

Beograd -- Patrijarh Irinej istakao je da je dobro što se posle više vekova nauka i religija posmatraju kao "jedno u službi dobra i korisnog".

Izvor: Beta
Podeli

"Dobro je što se situacija menja, posle 18. i 19. veka, kada su se religija i nauka posmatrale jedna nasuport druge", kazao je Irinej i dodao da takav način nije doneo napredak ni religiji ni nauci.

On je govorio na skupu pod nazivom "Religija, nauka, kultura: doprinos svetskih religija nauci i kulturi - verska baština kao predmet istraživanja na Univerzitetu u Beogradu", koji je organizovao Univerzitet u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

"Religija je osnova za razvoj nauke i kulture, ona je pokretač aktivnosti za stvaranje novih dela", kazao je patrijarh.

Na otvaranju skupa govorio je i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, koji je podsetio da je moderno obrazovanje poteklo iz crkvenih škola koje su postojale u srednjem veku.

On je govorio o novom studijskom programu master studija "Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama", za koji se očekuje akreditacija, a na koji bi se prvi studenti upisali u oktobru.

Bumbaširević je izjavio da će se na tom programu učiti o svim velikim, svetskim religijama i da su predviđena gostovanja profesora iz inostranstva - Londona, Trira, Podgorice.

Otvaranju skupa prisustvovali su i predstavnici svih drugih verskih zajednica i crkava u Srbiji: nadbiskup Stanislav Hočevar, reisul-ulema Adem Zilkić, rabin Isak Asiel i zamenik reisul-uleme Muhamed Jusufspahić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu