Dežer: Zeleno svetlo, ne datum

Vensan Dežer izjavio je da Evropski savet 28. juna neće odlučivati o datumu za početak pristupnih pregovora već o zelenom svetlu za otvaranje pregovora.

Izvor: B92

Subota, 08.06.2013.

18:22

Default images

Dežer je novinarima u Beogradu rekao da ne treba spekulisati šta će se desiti 28. juna.

Šef Delegacije EU je rekao i da je za Srbiju najvažnije da do 28. juna postigne što veći napredak u pregovorima sa Prištinom.

Kako je naveo, Srbija će ako dobije zeleno svetlo Evropskog saveta morati što pre da osnuje tim stručnjaka za pristupne pregovore. Kao primer je pomenuo Hrvatsku koja je osnovala tim od 2.000 stručnjaka za pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

"Sledeći korak nakon formiranja tima stručnjaka je izrada dokumenta koji se zove okvir za pregovore, a kojim se odredjuju sve obaveze
Srbije i Evropske unije, a Savet Evropske unije usvaja i odobrava i taj dokument", rekao je Dežer.

On je rekao da po proceduri potom počine proces praćenja sprovodjenja tog dokumenta pod nazivom "Okvir za pregovore", a Evropska unija nakon toga utvrdjuje datum za početak pregovora. Dežer je rekao da o samom datumu početka pregovora odlučuju ministri zemalja članica EU.

Šef Delegacije EU je ocenio da je Srbija tokom godina napredovala u mnogim oblastima radi približavanja Evropskoj uniji, a kao primer je
naveo sporazum o slobodnoj trgovini. Kao pozitivne strane je pomenuo i saradnju sa Haškim tribunalom i dijalog Beograda i Prištine.

Jakšić: Kompromis Brisela

Za Boška Jakšića, spoljnopolitičkog komentatora lista Politika, zeleno svetlo predstavlja kompromis Brisela. Njime se zadovoljavaju zemlje koje smatraju da Srbija ne treba da dobije datum pre konkretnih rezultata, ali joj se ipak šalje poruka da je pouzdan saveznik. Zaključuje, da bi pravi datum trebalo očekivati tek od 22. septembra kada se u Nemačkoj održavaju izbori.

"Taj kompromis ne znači da Srbija gubi mnogo vremena imajući u vidu godišnji odmor koji dolazi. Prema tome sada i da dobijemo datum početka pregovora ti pregovori bi počeli negde na jesen. Ovako će biti pomereni i neće krenuti na jesen, već je za očekivati da će krenuti negde u januaru. dakle radi se negde o samo nekoliko meseci odlaganja što u ovoj situaciji nije strašno", kaže Jakšić.

Međutim, srpski zvaničnici, pa i srpski premijer Ivica Dačić već nekoliko puta su rekli da smo uradili sve što je traženo od nas, i da Srbija zaslužuje datum. Da ne očekujemo ni zeleno svetlo ni uslovni datum i da Brisel treba da pokaže koliko vrednuje postignuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: