Inđiji nagrada za transparentnost

Evropski pokret dodelio je nagrade za najtransparentnije lokalne administracije u Srbiji u 2013. godini, a prva nagrada pripala je opštini Inđija.

Izvor: B92

Subota, 08.06.2013.

20:50

Default images

Dobitnik druge nagrade je prošlogodišnji pobednik za jugoistočnu Srbiju, grad Vranje, grad Sombor je zauzeo treće mesto, dok je beogradskoj gradskoj opštini Zvezdara pripalo četvrto mesto, a opština Paraćin je peta u Srbiji.

Nagrada za najbolju praksu u partnerstvu između lokalne administracije i civilnog društva ove godine neće biti uručena, jer nisu ispunjeni kriterijumi za njenu dodelu, navodi se u saopštenju Evropskog pokreta.

Svrha ovog takmičenja je da se postigne transparentan rad lokalne samouprave, otvorenost prema građanstvu i saradnja sa civilnim sektorom, kao jedan od segmenata značenja EU za građane.

"Od izuzetnog je značaja stvaranje 'zdrave konkurencije' među opštinama, jer to u krajnjoj meri dovodi do poboljšanja rada lokalnih administracija", rekao je predsednik opštine Inđija Petar Filipović.

On je naveo da Inđiju, u ovom trenutku, izdvaja upotreba “Sistema 48” koji omogucava stvaranje transparentnog odnosa između lokalne samouprave, građana i privrede.

"Naši građani su to prepoznali i u proteklih 10 godina imali smo preko 50.000 prijava na 'Sistemu 48', a više od 90 odsto tih zahteva je rešeno, što govori o uspešnosti primene ovakvog sistema rada", istakao je Filipović.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić ukazao je na značaj uvođenja info pultova, uslužnih centara - "sve na jednom mestu", linkova za prijavu korupcije i sistema za brzi odgovor, uz donošenje odluka u skladu sa pravilima procedure i propisima.

Prema njegovim rečima, informacije o odlukama, sprovođenju politika i rezultati se stavljaju na raspolaganje javnosti tako da joj se omogućava da delotvorno prati i doprinosi radu lokalnih vlasti.

"Sjajno je kada dobijete potvrdu za ono što radite, jer vas to tera da budete još bolji", istakao je Antić.

Gradonacelnik Niša Zoran Perišić je dobitnicima nagrada Evropskog pokreta uručio zlatnik sa likom cara Konstantina, a povodom 17 vekova od Milanskog edikta, i pozvao ih da budu gosti na manifestacijama kojima se obeležava ovaj jubilej.

Istakavši da je siguran da će sledeće godine biti mnogo jača konkurencija, ali da to i jeste cilj ove nagrade, on je izrazio čvrsto uverenje da će nagrada za saradnju sa civilnim sektorom sledeće godine biti dodeljena.

Gradonačelnik Sombora Nemanja Delić zahvalio je Evropskom pokretu pre svega na setu informacija i preporuka, kao i na potpuno inovativnom pristupu u radu.

"Ono što ćemo mi uraditi je da ih potpuno primenimo jer naši sugrađani Somborci to zaslužuju", rekao je on.

"Ovo je pravi način da još više unapredimo rad naše Zvezdare, mi smo ucinili puno za naše sugrađane, ali uvek može i više i bolje i mi ćemo to dokazati sledeće godine, a počinjemo već sutra", rekao je zamenik predsednika beogradske opštine Zvezdara Zoran Vuletić.

Zamenik predsednika opštine Paraćin Jugoslav Lukić izrazio je zadovoljstvo radom na unapređenju lokalnih administracija sa Evropskim pokretom.

"Tako ćemo svi zajedno učiniti više za sve naše gradane” istakao je on.

Mila Vujić, predsednica Evropskog pokreta, izjavila je da je svrha nagrade da podstakne inovaciju i dobro upravljanje i stimuliše aktivnost kojom bi građani razvili svest o tome da imaju pravo na dobru upravu, ali i da lokalne vlasti sagledaju svoje jake i slabe strane.

"Samo lokalne administracije koje uspeju da svoj rad sagledaju očima građana, mogu biti uspešne. Ovo je pravi primer kako se ispunjavaju evropski standardi o kojima neki samo pričaju", istakla je ona.

Prema njenim rečima, da se sve može kada se hoće ovoga puta su potvrdile lokalne administracije severa i juga Srbije, što dokazuje da nije bitno gde se nalazite ako znate šta želite.

"Moram da izrazim veliko zadovoljstvo zbog atmosfere u kojoj danas razgovaramo o partnerstvu, razmenjujemo iskustva i partnerski iznalazimo rešenje za boljitak Srbije. Partnerstvo je uslov svih uslova i samo zajedničkim naporima, možemo promeniti stvari na bolje", kazala je Vujić.

Ona je ukazala na značaj činjenice da su lokalne administracije i međusobno sarađivale, što je doprinelo današnjoj atmosferi prijateljstva, i čestitala dobitnicima nagrada na ostvarenim rezultatima.

Izrazivši zadvoljstvo što se standardi u Srbiji primenjuju, Vujić je izrazila i nadu da će sledeće godine bar polovina administracija u Srbiji, po uzoru na ovogodišnje laureate, uvesti standarde u interesu i sebe i građana čitave Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: