Iz SAD milion dolara za devet NVO

Misija USAID-a dodelila je grantove u vrednosti od milion dolara za devet NVO u programu "Građansko društvo za budućnost".

Izvor: Blic

Petak, 07.06.2013.

13:19

Default images

Cilj ovog programa je jačanje civilnog društva u Srbiji.

Grantovima se podržavaju dugoročne demokratske reforme kroz jačanje NVO, na nacionalnom, ali i lokalnom nivou, rečeno je prilikom uručenju ugovora.

Grantovi su uručeni Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, Centru za istraživanje - CRTA, Autonomnom ženskom centru, Društvu za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub, Fondaciji Šer, Smart kolektivu, Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, Fondu Centar za demokratiju i Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Još dve organizacije - Balkanski fond za lokalne inicijative i Zaječarska inicijativa ranije su uključene u program.

Direktorka Misije USAID Suzan Fric izjavila je da je taj program prekretnica, jer se do sada radilo indirektno, a od sada će USAID sa organizacijama na lokalu direktno sarađivati.

"Pokušaćemo da unapredimo njihove kapacitete da bi one za godinu-dve unapredile rad i pripremile se za pomoć donatora, ne samo međunarodnih, već i Vlade Srbije, ali i drugih, koji su spremni da podrže rad NVO", rekla je ona.

Prema rečima Fricove, time počinje nova era direktne pomoći donatora projektima NVO, koji su vođeni lokalno, radi veće odgovornosti u Srbiji, uz veću uključenost građana. Predstavnik Instituta za održive zajednice, koji sprovodi projekat, Bogdan Gavanski je predočio da je osnov programa održivost građanskog sektora.

Do sada se građansko društvo oslanjalo na podršku donatora, ali donacije će ubuduće biti sve manje, zbog čega je veoma bitno da se NVO okrenu drugim izvorima finansiranja, iznađu nove modele dugoročne održivosti kroz udruživanje, stvaranje koalicija i umrežavanja sa drugim sektorima društva, ukazao je on i dodao da ovaj program uči NVO tim tehnikama.

Za Program "Građansko društvo za budućnost", u trajanju dve godine, USAID je izdvojila sedam miliona dolara, a pokrenut je novembra 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: