Bez izjava posle tri sata razgovora

Sastanak čelnika Vlade o ekonomskoj situaciji i smanjenju deficita državnog budžeta, završen je nešto posle 21 sat. Posle sastanka nije bilo izjava.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2013.

01:02

Default images

Novinari koji su čekali ispred vile Bokeljka na Dedinju, videli su kolonu službenih vozila koja je otišla iz dvorišta, a posle sastanka nije bilo nikakvih izjava.

Očekuje se da večeras bude objavljeno saopštenje.

Nezvanično se saznaje da su na sastanku bili premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija Mlađan Dinkić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Sinoć je održan sastanak kome su prisustvovali samo premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić održali su u nedelju, 2. juna sastanak posvećen ekonomskoj situaciji u zemlji, na kome nije bilo dogovora.

Dinkić je danas rekao da je njegovo ministarstvo dalo predlog mera koje bi trebalo preduzeti, kao i da se one odnose na budžet, strukturne reforme, restrukturiranje javnih preduzeća, izmenu zakona za poboljšanje poslovne klime.

"Naši partneri su imali nekoliko dana da to prouče i da sami daju svoj predlog", rekao je ministar i dodao da će vladajuća koalicija prvi put raspravljati o konkretnim predlozima.

Prema njegovim rečima, nakon večerašnjeg sastanka biće održani i posebni sastanci sa Fiskalnim savetom, MMF-om, sindikatima i poslodavcima kako bi bio postignut opšti konsenzus o tim merama.

Mere vlade biće objavljene početkom sledeće nedelje, rekao je Dinkić i naveo da vlada prvi put, posle 12 godina, radi na kompletnom predlogu mera koji će obuhvatiti i mere štednje u javnom sektoru, ali i aktiviranje investicija u privrednom sektoru kako bi Srbija imala brži privredni rast.

Prema njegovim rečima, do sledeće godine neće biti otpuštanja u javnom sektoru, a pre smanjenja tog sektora biće urađene analize kako bi se utvrdilo da li ima viška zaposlenih i kako ostvariti uštede.

Dinkić je dodao da je svestan toga da je deficit budžeta Srbije veliki i da se mora smanjiti, odnosno da ove godine ne sme biti veći od 4,6 odsto BDP.

Konkretne mere su se očekivale već posle sastanka u nedelju, nakon najave ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ali do toga nije došlo, kao ni do sednice Vlade posvećene ekonomiji, koju su najavljivali mediji. Dačić je tada rekao da "to neće biti tema ove nedelje".

Posle prvog sastanka saopšteno je samo da su premijer Dačić, prvi potpredsednik Vlade Vučić i ministar privrede i finansija Dinkić razgovarali o načinu prevladavanja teškog ekonomskog stanja, fiskalnoj konsolidaciji i merama koje treba da omoguće privredni razvoj, investicije i bolji život građana.

Na tom sastanku je bila i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Čelni ljudi Vlade i guvernerka NBS su se dogovorili da se razgovori nastave u vladajućoj koaliciji, kao i da se održe razgovori sa članovima Fiskalnog saveta, Nacionalnog saveta za privredni oporavak Srbije i Socijalno-ekonomskog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: