Završen drugi dan, nema izjava

Brisel -- Drugi dan tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji Briselskog sporazuma završen je oko 18h bez izjava za javnost, a biće nastavljen sutra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Razgovori su počeli juče na nivou eksperata, o pravosuđu i policiji, a nastavljeni su jutros u sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu.

Dve strane bi trebalo da se dogovore o tome na koji će način srpske bezbednosne i pravosudne strukture biti integrisane u kosovski sistem u okviru Zajednice srpskih opština, kao što je predviđeno sporazumom koji je 19. aprila potpisan u Briselu.

Predmet spora je insistiranje prištinske strane da se srpske bezbednosne strukture i sudovi odmah rasformiraju, a da potom osoblje koje je u njima radilo prođe kroz konkurse i testove koje će raspisati Priština.

Srpska strana, pak, traži da Kosovo u celosti preuzme ove strukture, bez praznog hoda između rasformiranja i integracije.

Koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i ministar pravde Nikola Selaković ušli su u zgradu EEAS jutros oko pola deset, praćeni ekspertskim timom za pravosuđe i policiju, temama koje su trebale da dominiraju ovom rundom dijaloga.

Kako je bilo najavljeno, Fernando Đentilini, direktor EEAS za Zapadni Balkan najpre odvojeno razgovarao sa beogradskim timom, a potom i sa prištinskim, na čijem je čelu potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, nakon čega se razgovori nastavljaju trilateralno po radnim grupama.

U intervjuu Tanjugu Đurić, koji je i jedan od rukovodilaca beogradskog tima za implementaciju sporazuma, objasnio je da se na sastancima radnih grupa u Briselu razgovara o detaljima i tome kako će se proces implementacije dalje odvijati i dodao da je uveren da se, ukoliko Priština ne bude tumačila sprorazum jednostrano, može doći do rešenja.

Juče su počeli i razgovori stručnjaka o pravosuđu i policiji, a niko iz beogradskog ni iz prištinskog tima nije se do sada obratio javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu