Dunav raste iz sata u sat/FOTO

Vodostaj Dunava na Bezdanu porastao je za 37 centimetara, a u Novom Sadu za oko 20 centimetara. Vrh vodenog talasa se očekuje u sredu 12. juna.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

07:31

Default images

Prognoze da se i nama sprema poplavni talas koji je paralisao centralnu Evropu polako se obistinjuju. Kako je juče objašnjeno, voda iz severnih krajeva Evrope stizaće u Srbiju u narednih desetak dana. Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić kaže da će vrh vodenog talasa na Dunavu kod Bezdana biti 12. juna i da će se dalje širiti nizvodno.

On je rekao da je trenutno vodostaj na Dunavu u granicama redovne odbrane od poplava na teritoriji od Bezdana do Bogojeva, a da bi kada vrh vodenog talasa stigne mogao da prevaziđe granicu vanredne odbrane od poplava.

"Ne očekujemo neku dramatičnu situaciju, ali nekoliko naselja u opštini Beočin mogu biti ugrožena, a to su naselja Banoštor i Čerević", kazao je Babić.

On je dodao da su na terenu ekipe sektora MUP-a za vanredne situacije i "Vojvodina voda" obilaze nasipe i preduzimaju operativne mere za reagovanje u slučaju potrebe.

Babić je rekao da su sve njihove organizacione jedinice u slivu Dunava angažovane na preventivnom delovanju, prate stanje na terenu i obaveštavaju stanovništvo u naseljima koja mogu biti potencijalno ugrožena od poplava u narednom periodu.

"Treba obavestiti i sve koji imaju vikendice u nebranjenom delu Dunava, da na vreme evakušu svoju imovinu i sami da se evakuišu, da ne bi došlo do žrtava i neželjenih posledica", zaključio je Babić.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Prema njegovim rečima, vodeni talas na Dunavu narednih dana će se spustiti nizvodno do Novog Sada i Beograda.

"Naše organizacione jedinice su već na terenu preduzele operativne i organizacione mere, znači, obilaze se nasipi, kritična mesta i sa javnim vodoprivrednim preduzećem 'Vode Vojvodine', 'Srbija vode i 'Beograd vode' preduzimaće sve aktivnosti kako ne bi došlo do izlivanja reke van bedema", rekao je Babić za TV Pink, a prenosi Tanjug.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je da će redovna odbrana od poplava sutra biti proglašena na toku Dunava od Bogojeva do Novog Sada.

On je kazao da je vodostaj Dunava kod Novog Sada jutros bio na koti 410 i da je za 20 centimetara veći od jučerašnjeg.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
"Kod Bezdana vodostaj je 527 centimetara, što je za 37 centimetara više nego juče. Na tom delu toka Dunava očekujemo da će najveći poplavni talas naići 12. i 13. juna i da će iznositi više od 700 centimetara", kazao je Galonja.

On je objasnio da je nivo od 700 centimetara granica za proglašenje vanredne odbrane od poplava.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Galonja je kazao da je izvesno da će Dunav u trenutku nailaska maksimalnog talasa kod Bezdana preći granicu za proglašenje vanredne odbrane, jer je u Budimpešti vodostaj takav da do sada nije bio zabeležen.

Galonja je rekao da, se ne očekuje da će se vodostaj u Novom Sadu povećati toliko da bi se proglasila vanredna odbrana od poplava.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
"Hidrometeorološki zavod prognoze daje u intervalima do četiri dana, a sve ostalo su pretpostavke, tako da mi možemo govoriti da se pretpostavlja da će nivo Dunava tokom maksimalnog talasa kod Novog Sada biti niži od granice proglašenja vanrednih odbrana. Taj maksimalni talas kod Novog Sada trebalo bi da dođe 15. juna", istakao je Galonja.

On je naglasio da su sve službe JVP "Vode Vojvodine" maksimalno angažovane, da se konstantno prati situacija na terenu i da veruje da neće biti probijanja nasipa.

Iz "Voda Vojvodine" poručuju da je izvesno da će vikend-naselja, izgrađena u koritu Dunava, biti poplavljena, što nije neuobičajena pojava.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Podsetimo, vodostaj Dunava kod Bezdana prešao je u sredu kotu redovne odbrane od poplava, ali po procenama nadležnih, za sada ne preti opasnost od izlivanja te reke. Nivo Dunava juče u 7.00 sati iznosio je 490 centimetara i već je tada bio uvećan za 53 centimetra, a danas je nivo vode još veći.

Kako je objašnjeno, vanredna odbrana od poplava proglašava se kada nivo Dunava pređe 700 centimetara, što se dogodilo juče posle podne. Takođe, juče je i zvanično stiglo upozorenje da će vodostaji te reke u narednih sedam dana biti u porastu.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Nadležni tvrde da za sada nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije, a sve jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije uz vodotok Dunava su u pripravnosti i preduzimaju preventivne i operativne mere na odbrani od poplava.

Javno-komunalno preduzeće "Beograd vode" juče je saopštilo da zbog porasta nivoa Dunava Beograd nije ugrožen, dodajući da se već preduzimaju sve mere predostrožnosti.
Dunav kod Bezdana (Foto: Tanjug)
Istovremeno, severnije od Srbije, Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka a sada i Mađarska, bore se sa pravim potopom. Do sada su nabujale reke odnele 16 života, a još najmanje dve osobe se vode kao nestale. Situacija u poplavljenim područjima veoma je dramatična , dok desetine hiljada vatrogasaca i spasilaca pokušavaju da izađu na kraj sa vodenom stihijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: