Nemačka: Nema dvojnog državljanstva

Berlin -- Koaliciona vlada nemačke kancelarke Angele Merkel blokirala je predlog za odobravanje dvojnog državljanstva za stotine hiljada imigranata.

Izvor: Tanjug
Podeli

Levičarska opozicija je optužila koalicionu vladu da se drži zastarelih shvatanja i da ima antiturski stav koji je na ivici rasizma, prenela je agencija Rojters.

Predloženi zakon bi imao najveći uticaj na stanovnike Nemačke turskog porekla. Konzervativci u nemačkom parlamentu smatraju da je od ključnog značaja smanjenje prepreka za rad imigranata u Nemačkoj i njihovo efikasno integrisanje, dok bi davanje dvojnog državljanstva, kako oni tvrde, moglo da dovede do formiranja paralelnih društava i da omogući Turskoj politički uticaj u Nemačkoj.

Nemačka sada ne dozvoljava nikome da stalno poseduje dva državljanstva, mada postoje izuzeci, kao što su stanovnici drugih članica Evropske unije i Švajcarske. Deca imigranata koja su rodjena u Nemačkoj mogu da zadrže oba državljanstva - i nemačko i ono njihovih roditelja - sve dok ne napune 18 godina, kada moraju da se opredele za jedno od ta dva.

"Dvojno državljanstvo se dodeljuje dva puta češće onima bez turskih korena, nego onima koji su turskog porekla", rekla je Sevim Dagdelen, kćerka turskog imigranta i članica parlamenta iz partije Levica. Turski premijer Tajip Erdogan kritikovao je nemačku imigracionu politiku, istakavši da ona primorava imigrante da potiskuju svoju kulturu i jezik.

Jedan od zahteva za imigrante, koji je on kritikovao, je onaj koji nalaže da osobe koje se pridružuju svojim supružnicima u Nemačkoj već treba da poseduju izvesno znanje nemačkog jezika. Vladajuća koalicija je danas odbacila predlog partije Levica da se taj zahtev ukine.

Retorika nemačke kancelarke prema strancima postala je poslednjih meseci pozitivnija, mada više prema onim obrazovanijim strancima, nego prema onima koji već žive u Nemačkoj i pokušavaju da se integrišu.

Svet

strana 1 od 381 idi na stranu