Pokušali da provale u rudnik zlata

Na stotine demonstranata su pokušale da provale u kancelariju kanadskog rudnika zlata Kutmos, u Kirgistanu, sukobivši se sa policijom.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.05.2013.

22:59

Default images

To je nateralo ovu centralnoazijsku državu da proglasi vanredno stanje.

U sukobima su povređene desetine ljudi, izveštava AP. Policija je koristila šok bombe i gumene metke da bi rasterala demonstrante, koji su bacali kamenje, saopštilo je kirgijsko ministarstvo zdravlja, navodeći da je povređeno najmanje 55 ljudi, među kojima 13 policajaca.

Takođe je zapaljen i jedan policijski autobus.

Protesti u rudniku su motivisani zahtevima da se on nacionalizuje i da se obezbede veće socijalne beneficije.

Kirgistansko tužilaštvo je saopštilo da su 92 osobe privedene sinoć, u pokušaju policije da rastera demonstrante.

Rudnikom Kutmos rukovodi kanadska kompanija "Centrera gold". To je najveći rudnik zlata u stranom vlasništvu na teritoriji bivšeg SSSR-a.

U kanadskoj kompaniji tvrde da su protesti nelegalni i da sa vladom Kirgistana i lokalnim vlastima rade na rešavanju problema.

Kirgijski predsednik Almazbek Atambajev je danas uveo vanredno stanje u oblasti Isik-Kul do 10. juna. Policijski čas će trajati od 21. čas uveče do šest ujutru.

Rudnik Kumtor u privredi Kirgistana ima udeo od oko 12 odsto i predmet je žučnih rasprava između onih koji traže njegovu nacionalizaciju i državnih zvaničnika koji smatraju da bi se time obeshrabrile strane investicije u Kirgistanu.

Kirgistan je zemlja od pet miliona stanovnika, na brdovitoj zapadnoj granici Kine. U toj zemlji se nalazi i američka vazdušna baza za podršku vojnim operacijama u obližnjem Avganistanu.

Od raspada SSSR-a u Kirgistanu su zbačene dve vlade - poslednja posle krvavih nemira 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: