Podrška Prištinskom univerzitetu

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će biti nastavljeno finasiranje Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

20:19

Default images

Obradović je prilikom obraćanja dekanima i rektoru Prištinskog univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici rekao da ideja da se kvalitet i snaga Univerziteta promovišu, da će se nastaviti finasiranje kao i do sada i da tu nema nikakvih prepreka. Prema njegovim rečima, o obrazovanju nije razgovarano u Briselu.

“O obrazovanju i zdravstvu nije razgovarano u Briselu i nemojte se baviti onim što nije bio predmet razgovora. Vlada Srbije čini sve što je moguće da pitanja koja su postavljena reši u interesu države i Srba na Kosovu i Metohiji,” poručio je ministar prosvete.

Obradović je rekao da ne treba da otvaramo pitanja koja nisu otvorili drugi istakavši da će se Univerzitetu pomoći na svaki mogući način i materijalno i funkcionalno.

“Ne treba da otvaramo pitanja koja ne otvaraju u Evropi i da mi postavljamo pitanje sudbine Univerziteta koje ne postavljaju drugi. Ako to pitanje dođe na dnevni red onda ćemo zajedno tražiti rešenja i videti šta je za nas prihvatljivo i moguće i šta je evropska i svetska praksa po tom pitanju”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je Vlada Srbije donela pre nekoliko dana odluku o broju studenata koji će biti upisani o državnom trošku na fakultetima ističući da je na Prištinski univerzitet došao sa namerom da pruži podršku radu profesora i studenata i da kaže da je Vlada odobrila sve kvote koje su bile potraživane sa ovog univerziteta.

“Naša podrška radu Univerziteta neće biti samo u ovom delu nego i u drugim oblastima koji čine sadržaj univerziteta i fakulteta. Ono što je za mene važno jeste da ćemo zajedno raditi na trajanju, promociji i jačanju ovog Univerziteta, fakulteta u njegovom sastavu, podizanju kvaliteta znanja i efikasnosti fakulteta'', rekao je Obradović.

Treba da negujemo ono što je naše obeležje a od drugih da prihvatimo ono što je kvalitet, to je misija Univerziteta. Koliko fakulteti budu efikasniji, bolje učili studente utoliko će ovaj Univerzitet biti na boljem glasu i imaće obrazovni, državni i nacionalni karakter i značaj, poručio je Obradović.

On je rekao da je Prištinski univerzitet kvalitetan, da ima odlične nastavnike, studente i studijske programe ističući da je važno da nam država bude jaka i da izazove koji se javljaju zajedno rešvamo.

Treba tražiti najbolja rešenja koja će biti u interseu Srba na Kosovu i Metohiji, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Republike Srbije, rekao je Obradović.

Zato sam ovde, da vam pružim podršku kao ministar i sama činjenica da smo odobrili kvote na osnovnim studijama i masters studijam koje ste tražili ima daleko veći smisao nego bilo koja reč danas izgovorena, poručio je Obradović.

Obradović se u zgradi rektorata u Kosovskoj Mitrovici sa svojim saradnicima Brankom Mihajlović i Jovanom Bazićem susreo sa rektorom Prištinskog univerziteta i dekanima fakulteta a razgovarao je i sa predstavnicima Studentskog parlamenta i obišao Filozofski fakultet.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić izjavio je da su na ovoj visokoškolskoj ustanovi svesni odgovornosti i da su zato sa pravom zabrinuti.

“Ulog je veliki i on se zove opstanak. Bez srpskog pečata na diplomama, srpskog državljanstva, sudstva, teško se može uspostaviti konstanta, koja će Srbima sa Kosova i Metohije biti garant identiteta i opstanka”, rekao je Milačić.

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici znanje stiče oko 10.000 studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: