Mišković: Odgovori na optužnicu

Branioci vlasnika "Delta holdinga" Miškovića i još 10 saradnika dostavili su Specijalnom sudu odgovore na optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

13:51

Default images

Sud će sada preispitati elemente optužnice bitne za dalji postupak i ukoliko je ne odbaci ili ne odbije iz zakonom predviđenih razloga, sud će potvrditi optužnicu, a protiv tog rešenja okrivljeni će moći da izjave žalbu.

"Svi okrivljeni i njihovi branioci u predmetu Miškovića i drugih izjavili su odgovor na optužnicu. Krivično vanpretresno veće suda će sada ispitati optužnicu, povodom izjavljenih odgovora i doneti odgovarajuće rešenje", rekla je danas Tanjugu portparolka suda Dušica Ristić.

Ona je ukazala na to da prema Zakoniku o krivičnom postupku krivično vapretresno veće može da - ukoliko utvrdi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice - naredi da se istraga dopuni, odnosno sprovede ili da se prikupe određeni dokazi.

Takođe, ako ustanovi da je za krivično delo koje je predmet optužbe nadležan drugi sud - veće može da donese rešenje o nenadležnosti suda i po pravnosnažnosti tog rešenja uputiće predmet nadležnom sudu, predviđa ZKP, navela je Ristićeva.

Dalje, ispitujući optužnicu, veće može da odluči i da nema mesta optužbi i da se krivični postupak obustavlja ako ustanovi - da delo koje je predmet optužbe nije krivično delo, a nema uslova za primenu mere bezbednosti, zatim da je krivično gonjenje zastarelo, ili da je delo obuhvaćeno amnestijom ili pomilovanjem, ili da postoje druge okolnosti koje trajno isključuju krivično gonjenje ili da nema dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da je okrivljeni učinio delo koje je predmet optužbe, predviđa ZKP.

"Ako ne donese nijednu od napred navedenih odluka, krivično veće će rešenjem potvrditi optužnicu i protiv tog rešenja žalbu može izjaviti okrivljeni", precizirala je Ristićeva.

Ona je napomenula da tek nakon što rešenje o potvđivanju optužnice postane pravnosnažno, predsednik veća posle prijema potvrđene optužnice i spisa predmeta započinje pripreme za glavni pretres, odnosno odrediće datum pripremnog rocišta.

S obzirom na predviđenu zakonsku proceduru preispitivanja optužnice, izvesno je da suđenje Miškoviću i ostalima ne može početi pre jeseni.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 9. maja optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga" i još 10 njegovih saradnika zbog sumnje da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Optužnicom su obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković. Njima se na teret stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja a za oba dela je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica je podignuta i protiv Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihajlovića, Dejana Jevtića, Zdravka Rašo i Predraga Filipovića zbog pomaganja u izvlačenju novca iz putarskih firmi.

Optuženi su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, koji se terete za pomaganje u utaji poreza.

Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković su optuženi da su na nezakonit način podigli vrednost akcija Preduzeća za puteve Niš kako bi ih prodali pošto im je u međuvremenu pala vrednost.

Radnjama okrivljenih, prema optužnici, oštećena su putarska preduzeća i njihovi poverioci.

Zbog obaveze solidarnih dužnika da oni vrate kredit koji je odobren Nibens korporaciji, i nemogućnosti da ostvare regresno pravo prema ovom preduzeću, jer su jedina njegova imovina bile akcije PZP Niš, došlo je prvo do trajne blokade, a potom i pokretanja stečajnih postupaka nad PZP Niš, Kragujevac i Vranje kao i do raskida ugovora o privatizaciji PZP Beograd, Vojvodina put-Bačka put, Partizanski put i FAM", rekao je tužilac.

Prema ekonomsko-finansijskom veštačenju, ta preduzeća su pretrpela štetu veću od 16 milijardi dinara.

Pored toga, oštećen je i državni budžet, jer nije plaćen porez na kapitalnu dobit koja je ostvarena iz ovih transakcija i to "Mera investment fond" u iznosu od 320 miliona dinara, a Milo Đurašković od više od 152 miliona dinara.

Miroslav Mišković i Đurašković su u pritvoru koji im je određen do 9. juna, a Marko Mišković je od 3. aprila u kućnom pritvoru, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Specijalni sud u Beogradu bi 7. juna trebalo da donese novu odluku o pritvoru za vlasnika "Delta holdinga" i Đuraškovića, pošto im u nedelju 9. juna ističe pritvor u kom borave već šest meseci, od hapšenja 12. decembra 2012.

Sud može da im pritvor produži, a može i da ih pusti da se brane sa slobode, ili da im odredi kućni pritvor, jemstvo ili neku drugu meru za obezbeđenje pritvorstva.

Njima je 10. maja pritvor bio produžen za još 30 dana zbog opasnosti od bekstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: