Posle Vučića SPC ublažava stav?

Nakon prisustva Aleksandra Vučića Saboru SPC, analitičari smatraju da bi Crkva mogla da ublaži raniji kritički stav o odnosu vlasti prema Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.05.2013.

13:02

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je danas ispred Patrijaršije da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume brigu SPC za srpski narod. Vučić je ispred Patrijaršije rekao novinarima da je na Saboru dogovoreno da država i Crkva zajedno rade u interesu građana i Srbije.

"Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod", istakao je Vučić. Upitan o stavu pojedinih vladika koji su žestoko kritikovali njega i Vladu, Vučić je rekao da su "ostale određene kritike na njegov i na račun Vlade", ali da je to stav samo pojedinih vladika.

Episkop bački Irinej rekao je novinarima da su Crkva i Vlada Srbije saglasni po suštinskim pitanjima, a to je da nema priznanja nezavisnosti Kosova i da treba učiniti sve da srpski narod ostane da živi u toj pokrajini.

Vladika Irinej kaže da je Vučić svojim obraćanjem možda pomogao Saboru da u boljem svetlu sagledaju probleme sa kojima se država susreće. Irinej je kazao da je Vučić na Saboru vladikama objasnio probleme s kojima se država suočava i da ne postoje suštinske razlike između crkve i države po pitanju Kosova. "Crkva ima svoje, a država svoje metode, ali ne postoje suštinske razlike", rekao je Irinej.

On je dodao da razume da je je briselski sporazum najviše što je u datom trenutku Srbija mogla da dobije u pregovorima s Prištinom, ali da je svestan da o tom dokumentu ni sam Vučić "ne govori u superlativima" i da je to ono što je realno moglo da se dobije.

Na Saboru je bilo reči i o istupanju pojednih vladika , naročito crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji se nedavno lično pomolio za upokojenje Vlade. Na sednicu Sabora bio je pozvan i premijer Ivica Dačić koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje, ali je nesporazume sa SPC razrešio juče na ručku koji je ogranizovao za vladike.

Analitičar Mirko Đorđević kaže da do sada nije bilo primera da visoki zvaničnik države prisustvuje redovnom zasedanju Sabora.

"To nije uobičajeno i do sada takvih primera nije bilo da se visoki zvaničnik države nalazi na redovnom zasedanju Sabora. Za mene, u ovoj situaciji u kojoj smo, to nije neko veliko iznenadjenje jer je Vučić pozvan od strane Sabora, a i tema je Kosovo", rekao je Đorđević.

On je ocenio da su odnosi izmedju SPC i države zategnuti nakon protesta na trgu Republike zbog briselskog sporazuma, a da je Vučićevo prisustvo na Saboru u cilju da crkva ublaži stav o briselskom dogovoru.

"Odnosi izmedju države i crkve su oko Kosova od mitinga na Trgu Republike zategnuti, a Vučić dobro zna da je crkva moćan i uticajan politički faktor i verovatno traži neki dogovor kako bi crkva ublažila svoj stav odbijanja briselskog dogovora što je državi trenutno najvažnije", naglasio je Đorđević.

Tema provejava već neko vreme

Istovremeno, "Blic" piše da, prema saznanjima tog lista, deo vladika sada smatra da bi SPC trebalo da izađe sa mekšim stavom u odnosu na pređašnji, kada je vlast kritikovana da je zaboravila ono štp su obećavali o Kosovu.
Tanjug
Navodno ta tema provejava već nekoliko dana i na zasedanjima i Patrijaršijom, a vladike nisu jedinstvene kako bi Crkva trebalo da se postavi. Kako saznaje "Blic",poslednjih dana žestoko se lobira da SPC izađe sa novim javnim stavom u kome bi se navelo da Crkva podržava angažman države i da umesto pređašnje kritike suština crkvenog saopštenja bude u apelu Sabora da Crkva bude uključena u dijalog kada na red dođe crkveno pitanje na KiM.

Taj list podseća da je prvobitni stav sa kojim je Crkva izašla u javnost pre više od mesec dana, ali potom i učešće mitropolita Amfilohija i umirovljenog vladike Atanasija na mitingu protiv briselskog sporazuma, doveli su do zaoštravanja odnosa između SPC i Vlade.

Varnice je prvi ublažio patrijarh Irinej ogradivši se od istupa vladika, ali i porukom da Crkva i država moraju raditi zajedno. Juče je, kako je to sam rekao, "vaskrsao" i premijer Ivica Dačić, a koga je mitropolit "upokojio" na mitingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: