Kandićeva: Zapanjena sam presudom

Bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da je "zapanjena" oslobađajućom presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Hagu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.05.2013.

17:59

Default images

"Moram da priznam da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskom nivou bile očigledne", rekla je Kandićeva agenciji Beta.

Prema njenim rečima, srpske paravojne jedinice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile "slobodne jedinice" koje su se naouržavale mimo volje Srbije i Službe državne bezbednosti.

"Utisak je da je sud mišljenja da je aktivnost tih jedinica bila isključivo radi održanja srpske kontrole na teritoriji gde se ratovalo, bez namere da se ti delovi Hrvatske i BiH homogenizuju proterivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji", rekla je Kandićeva.

Ona je dodala da presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u poslednjoj fazi rada odstupaju od "očiglednih činjenica".

"Potpuno je jasno da su te jedinice bile formirane za činjenje ratnih zločina. Na suđenju u Beogradu pripadnici Škorpiona rekli su da smatraju da je to bila državna jedinica. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobili najvažnije zadatke od Službe državne bezbednosti", rekla je Kandićeva.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović smatra da oslobađajuća presuda Haškog tribunala Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću neće doneti ni istinu ni pravdu za žrtve zločina koji su se desili na prostoru Bosne i hercegovine i Hrvatske.

Ta presuda biće izvor novih nerazumevanja onoga što se dogodilo tokom rata, rekla je Orlović Tanjugu.

Ona smatra da ne samo ova, već i oslobađajuća presuda za Momčila Perišića, "pogoduje gospodarima ratova širom sveta u kojima ginu civili".

Ovo je loš dan za međunarodnu pravdu i za sve žrtve zločina, zaključila je Orlović.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da je iznenađena današnjom oslobađajućom presudom haškog Tribunala bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njemu podređenom Franku Simatoviću Frenkiju.

"To je stvarno veliko iznenađenje za mene, s obzirom na odgovornost koju su oni nosili sve vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. U ostalom, njihovo učešće u ratu je bilo dosta dobro osvetljeno na suđenju Slobodanu Miloševiću", rekla je Biserko agenciji Beta.

Ona je dodala da je "izlazna strategija" Tribunala da amnestira sve države u regionu, a svu odgovornost stavi na hrvatske i bosanske Srbe, kojima, po njenim rečima, "kao da niko nije pomagao".

"Ostala je jedna nesporna činjenica, a to je da Srbija ima preko 400.000 veterana - to nije mala grupa i nemoguće je da su svi "spontano' reagovali", dodala je Biserko.

Po njenim rečima, presuda Međunarodnog tribunala za ratne zločine "ide na ruku" tezi da Srbija nije bila u ratu, a grupe koje su se u srpskom društvu zalagale za dijalog o odgovornosti Srbije, biće marginalizovane.

"Ja se ipak nadam da će nagon za istinom prevladati, i da će ona biti prikazana na drugi način jer sudska istina nije jedina istina", rekla je predsednica Helsinškog odbora u Srbiji. Majke žrtava genocida u BIH izrazile su ogorčenje zbog oslobađajuće presude bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

Haški tribunal je oslobodio Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice.

"Samo se nadamo božjoj pravdi. Mi smo bili puni nade u Haški sud, ali taj sud je prešao u politički sud. Prošlost ne možemo vratiti, ali presude za zločince trebaju biti izrečene, zbog opomene mlađim generacijama", kazala je za sarajevske medije Hatidža Mehmedović predsednica udruženja Srebreničke majke.

Dodala je da "ovakve presude treba da zabrinu čitav region, ne samo BiH, jer one za pojedince znači genocid je isplativ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: