Bajford ostao bez najvažnijeg leka

Autor serija “Neven”, “Poletarac”, “Babino unuče” Timoti Džon Bajford ponovo se bori sa nestašicom lekova, a sada nedostaje glavni lek za njegovo lečenje.

Izvor: Blic

Sreda, 29.05.2013.

08:12

Default images

Pre mesec dana nije mogao da nabavi lekove protiv bolova, ovog puta je u pitanju još ozbiljniji problem - nestašica “endoksana” (Endoxan).

Proslavljeni televizijski reditelj Bajford (72), koji se već osam godina bori sa kancerom, kaže da se radi o leku koji već godinu dana pije svaki dan i koji njegovu bolest drži pod kontrolom.

"Recept za taj lek dobijam svakog meseca. Međutim, taj lek sada ne mogu da nađem. On, inače, ne može da se podigne svuda, već samo na pojedinim mestima. Zato je moja supruga krenula od apoteke do apoteke, ali nije imala uspeha. Ovo je još ozbiljniji lek od onog koji koristim za bolove i koga pre izvesnog vremena takođe nije bilo. Bez endoksana bih mogao da izdržim koji dan, ali sve preko toga bi bilo veoma ozbiljno", kaže Timoti Bajford za “Blic”.

Kako kaže, od prošle nestašice lekova protiv bolova u kontaktu je i sa jednim političarem, s kojim je razgovarao i povodom nestašice “endoksana”.

"Pozvao me je i sada i kaže da je ozbiljan problem i s ovim lekom, kao i sa lekovima koje koriste deca sa retkim oboljenjima. Da zlo bude veće, uopšte nije problem sa novcem, već sa organizacijom onih koji treba da ih nabavljaju", priča Bajford, istakavši da bi voleo da neko javno kaže gde ima ovog leka i gde može da se nabavi.

Timoti Bajford je podigao javnost na noge pre mesec dana, kada je na svom nalogu na Fejsbuku objavio da “neće umreti od kancera već od birokratije”, a povod je bio taj što nije uspevao da pronađe lek, tj. flaster protiv bolova “durožestik”, od koga, kako je tada rekao, apsolutno zavisi. Zapravo, on je na ovaj način želeo da upozori javnost Srbije na nestašicu lekova za najteže bolesnike, što u poslednje vreme nije retkost.

Na njegov apel odazvali su se mnogij ljudi dobre volje, što preko Fejsbuka, medija, a neki su ga i zvali. Bajford se tada zahvalio svima na porukama i ponudama za pomoć. On je istakao da je on svoj problem rešio, ali da, nažalost, drugi pacijenti nemaju takvu sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: