Stigli američki "hameri"

Čačak -- U Tehničko-remontnom zavodu u Čačku izvršena primopredaja četiri višenamenska vozila "hamer", vredna 850.000 dolara, koje je Vojsci Srbije donirala vlada SAD.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Četiri terenska vozila “hamer“, poklon američke Vlade, svečano su predata srpskim oružanim snagama. Do sada je ukupno 21 ovakvo vozilo uručeno Vojsci Srbije, a američki ambasador poručuje da je zadovoljan saradnjom sa srpskom Vladom i ministarstvom odbrane.

U Tehničko remontnom zavodu u Čačku, izvršena je svečana primopredaja četiri “hamer“ vozila, poklon američke Vlade, kojoj su prisustvovali prvi potrpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić, američki ambasador njegova ekselencija Majkl Kirbi, kao i prvi čovek Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je tim povodom poručio da će Srbija imati vojsku koja će biti garant mira u regionu. "Srbija je pouzdan partner svima u svetu, nikoga ne obmanjuje i imaće vojsku koja će biti garant mira u regionu, rekao je Vučić nakon primopredaje vozila.

"Srbija će sarađivati sa svima. Nikome se ne pravdam što sarađujemo sa Moskvom, Vašingtonom ili Briselom, to je naša politika, na koju smo ponosni", istakao je Vučić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Zahvalivši se Vladi SAD na ovoj vrednoj donaciji, Vučić je podsetio da je Vojska Srbije prošle godine dobila 17 ovakvih vozila. Prema njegovim rečima, direktna pomoć SAD Ministarstvu odbrane u poslednje tri godine iznosi šest miliona dolara.

"Ova vozila se pripremaju za upotrebu u Centru za obuku u bazi 'Jug' i učešće u mirovnim misijama, čime se podiže ugled Srbije u svetu", rekao je Vučić novinarima. "Želimo da baza 'Jug' bude regionalni i međunarodni centar za obuku mirovnih trupa, jer retko ko raspolaže mogućnostima kakve mi imamo u toj bazi", kazao je Vučić i dodao da će ova vozila znatno unaprediti nivo obuke.

Vučić je izrazio zahvalnost našim vojnicima koji učestvuju u mirovnim misijama i obavljaju važnu ulogu i koji su, kako je naveo, pored Novaka Đokovića i sportista, najbolji ambasadori Srbije u svetu.

Napominjući da je ponosan što Vlada SAD sarađuje sa Ministarstvom odbrane, američki ambasador je rekao da će, pored ovih donacija vozila marke "hamer", biti nastavljena saradnja u još više oblasti.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što Srbija stremi i doprinosi miru u regionu, a učešćem u mirovnim misijama i miru u svetu. "Ministar Vučić se nedavno vratio iz Rusije i veoma je važno imati prijatelje svuda u svetu", rekao je Kirbi i dodao da očekuje da će baza "Jug" prerasti u regionalni centar za obuku.

"Dok smo hodali ovde okolo, videli smo brojna vozila ofarbana u belo, što znači da Srbija namerava da učestvuje u brojnim i već učestvuje u mirovnim misijama, pod vođstvom UN. I mojoj Vladi je jako drago, jako smo zadovoljni što vidimo da Srbija stremi tome da doprinosi stabilnosti i miru u regionu i svetu, tako što će učestvovati u mirovnim operacijama", rekao je ambasador Kirbi.

Nakon primopredaje vozila, na predlog srpskog ministra odbrane, američki diplomata je obišao i pogon namenske industrije Sloboda. Njegova ekselencija Majkl Kirbi, posebno je bio zadovoljan primenom ekoloških standarda.

"Ovo je jako bitno da zapamtite i da zapamtite koliko je to značajno za eventualno kupce sa Zapada, koji bi eventualno došli, da se održe ekološki standardi. Kako Srbija nastoji da modernizuje svoju čitavu privredu, ova fabrika može da bude jedan jako dobar primer kvaliteta i kvalitetnih proizvoda koje vi nudite", poručio je on.

Pored sertifikata i kvaliteta, kupci traže i dobru cenu. A da i tu Srbija ima prednost potvrdio je ministar odbrane Aleksandar Vučić, koji je rekao da namenska industrija može biti motor razvoja države.

"Ali ću vam reći i jedan problem. Mi smo nedavno imali ponudu da se otkupi kompletna municija koju imamo proizvedenu, mi nismo imali potencijalnim kupcima mnogo toga da ponudimo. I to su stvari koje se u budućnosti ne smeju da nam se dogode", rekao je Vučić.

Info

strana 1 od 1176 idi na stranu