Romski jezik stiže u škole

Beograd -- Od septembra će u 70 opština u Srbiji prvi put početi učenje romskog jezika u školama.

Izvor: B92
Podeli

Ministarstvo prosvete predložilo je uvođenje u škole romkog jezika kao maternjeg. Da bi u septembru romski mališani mogli da pohađaju nastavu, ostalo je da se potvrdi standardizacija jezika, koja je pri kraju. To bi značilo da bi se romski jezik, kao predmet u osnovnim školama, od septembra uveo u 70 opština Srbije.

Od naredne školske godine među izbornim predmetima, sve je izvesnije, naći će se i romski jezik. Cilj uvođenja predmeta je očuvanje jezika, kulture i tradicije koju baštini oko 150.000 Roma koji žive u Srbiji, kaže Vitomir Mihajlović, predsednik Romskog nacionalnog saveta.

“Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, mi smo odabrali 40 opština u Srbiji i nekih 30 opština u Vojvodini. Bujanovac, Lebane, Leskovac, centralna Srbija. I u Vojvodini takođe imamo veliki broj Roma - Novi Sad, Beočin, Zrenjanin, Kikinda”, objašnjava on.

Nacionalni savet romske nacionalne zajednice Srbije pokrenuo je aktivnosti za standardizaciju romskog jezika, koja predstavlja uslov za uvođenje tog jezika u školski sistem.

“Mi smo preko dve godine radili na standardizaciji romskog jezika i uspeli smo da to privedemo kraju, tako da krajem juna na još jednoj Međunarodnoj organizaciji i na još nekoliko sednica koje treba da budu održane, očekujemo da će biti usvojena standardizacija romskog jezika”, kaže Mihajlović.

Jedno od glavnih pitanja svakako je - da li i koliko ima profesora romskog jezika. Međutim, prema sprovedenim anketama i istraživanjima iz Romskog nacionalnog saveta kažu da razloga za brigu nema, jer postoji mnogo visoko obrazovanih ljudi koji će biti spremni da od 1. septembra održavaju nastavu.

strana 1 od 175 idi na stranu