Romski jezik stiže u škole

Od septembra će u 70 opština u Srbiji prvi put početi učenje romskog jezika u školama.

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2013.

16:53

Default images

Ministarstvo prosvete predložilo je uvođenje u škole romkog jezika kao maternjeg. Da bi u septembru romski mališani mogli da pohađaju nastavu, ostalo je da se potvrdi standardizacija jezika, koja je pri kraju. To bi značilo da bi se romski jezik, kao predmet u osnovnim školama, od septembra uveo u 70 opština Srbije.

Od naredne školske godine među izbornim predmetima, sve je izvesnije, naći će se i romski jezik. Cilj uvođenja predmeta je očuvanje jezika, kulture i tradicije koju baštini oko 150.000 Roma koji žive u Srbiji, kaže Vitomir Mihajlović, predsednik Romskog nacionalnog saveta.

“Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, mi smo odabrali 40 opština u Srbiji i nekih 30 opština u Vojvodini. Bujanovac, Lebane, Leskovac, centralna Srbija. I u Vojvodini takođe imamo veliki broj Roma - Novi Sad, Beočin, Zrenjanin, Kikinda”, objašnjava on.

Nacionalni savet romske nacionalne zajednice Srbije pokrenuo je aktivnosti za standardizaciju romskog jezika, koja predstavlja uslov za uvođenje tog jezika u školski sistem.

“Mi smo preko dve godine radili na standardizaciji romskog jezika i uspeli smo da to privedemo kraju, tako da krajem juna na još jednoj Međunarodnoj organizaciji i na još nekoliko sednica koje treba da budu održane, očekujemo da će biti usvojena standardizacija romskog jezika”, kaže Mihajlović.

Jedno od glavnih pitanja svakako je - da li i koliko ima profesora romskog jezika. Međutim, prema sprovedenim anketama i istraživanjima iz Romskog nacionalnog saveta kažu da razloga za brigu nema, jer postoji mnogo visoko obrazovanih ljudi koji će biti spremni da od 1. septembra održavaju nastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: