Švedska:Pojačano prisustvo policije

Švedska policija se nada da će pojačane snage i veliko prisustvo dobrovoljaca na ulicama smiriti nerede koji potresaju prestonicu već gotovo nedelju dana.

Izvor: B92

Subota, 25.05.2013.

20:12

Default images

"Uz jako prisustvo dobrih snaga na ulicama i uz sva pojačanja, mislim da smo na pravom putu ka mirnijim danima", rekao je portparol policije Stokholma Chel Lindgren, prenosi AFP.

Nemira je bilo i protekle noći i to u gradovima Oerebro, Upsali i Linkepingu, dok je u predgradjima prestonice bilo znakova smirivanja tenzija.

"Prošla noć je bila najmirnija do sada", kazao je Lindgren, dodajući da policija nije zabeležila incidente u kojima su demonstranti bacali kamenice na policajce.

Ulicama Stokholma patroliraju i roditelji i dobrovoljci, pre svega u naseljima sa velikom koncentracijom imigranata, kako bi odvratili izgrednike i pomogli u smirivanju nereda.

Neredi su počeli zbog toga što je policija ubila jednog starijeg stanovnika koji je mahao nožem na javnom mestu.To je izazvalo bes mladih koji tvrde da su izloženi policijskoj brutalnosti i rasizmu.

Razmere nereda podsećaju na nemire vidjene proteklih godina u Londonu i Parizu. Do sada gotovo niko nije povredjen ali nasilje, u kome je ove nedelje zapaljeno više od 100 automobila, šokiralo je zemlju koja se već dugo ponosi svojim socijalnim sistemom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: