Poreski zakoni ujedinili opoziciju

Beograd -- Opozicija jedinstvena protiv poreskih zakona. Zbog burne rasprave sednica prekinuta, pa posle konsultacija Dinkića i šefova poslaničkih grupa odložena do petka.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Ministar Dinkić nije ni stigao na početku nove sednice da obrazloži izmene seta poreskih zakona koji je izazvao pravu buru u parlamentu i ujedinio opoziciju, koja je protiv usvajanja tih zakona. Opozicija tvrdi da su ti zakoni na dnevni red došli bez javne rasprave i dan pošto ih je vlada usvojila i da je vlada tim postupkom izvršila "pravno nasilje".

Nakon pauze, kojoj je prethodila burna rasprava o setu poreskih zakona, na zahtev opozicije je održan sastanak šefova poslaničkih grupa zbog toga što je demokratska procedura ugrožena i što “vlada ponižava parlament”.

Nakon sastanka Mlađan Dinkić je novinarima u parlamentu rekao da se rasprava o setu poreskih zakona odlaže do petka i da se čeka mišljenje Fiskalnog saveta o tim zakonskim rešenjima. To mišljenje je u međuvremenu stiglo u parlament, ali kako kažu poslanici opozicije, nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa.

Dinkić je odbacio primedbe opozicije da se predloženim izmenama poreskih zakona uvodi i porez na okućnicu. "Nisu tačni neki od navoda koje sam čuo da opozicija iznosi. Govore o nekom porezu na okućnicu…", naveo je Dinkić objasnivši da porez na imovinu nema nikakve veze sa Republikom i da je to prihod koji stoprocentno ubiraju opštine i gradovi.

Svaka opština i grad će, precizirao je on, moći samostalno da odlučije o tome kako će to primenjivati, jer u zakonu jasno piše da mogu čak i da kažu da je stopa poreza na imovinu nula posto.

Prema njegovim rečima, mogu se napraviti i zone, pa da, na primer, u Beogradu više budu oporezovani oni koji žive na Dedinju od ljudi koji žive u Krnjači. "To je pitanje za gradonačelnike i predsednike opština, a ne za republičku vladu", naglasio je ministar.

Povodom širenja potencijalne osnovice za porez na imovinu, Dinkić je objasnio da tu uopšte nije reč o deset ari poljoprivrednog zemljišta, već se radi isključivo o građevinskom zemljištu.

On je podsetio da se od 1. januara ukida naknada za građevinsko zemljište i da se daje mogućnost, ali ne i obaveza gradovima i opštinama, da sami to nadoknade na drugi način.

Ministar finansija je dodao da se predložene izmene poreskih zakona ni u jednom jedinom momentu ne dotiču građana, već rukovodstva u opštinama, koja će morati mnogo racionalnije da troše novac.

"Ako će Republika štedeti, a mi ćemo smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine, da jednako snosimo teret", dodao je ministar.

Dinkić je kazao da mu je žao što je sednica Skupštine odložena jer je, kako je naveo, bio spreman za raspravu sa opozicijom, ali nastaviće se u petak.

Opozicija je tokom rasprave u parlamentu tvrdila da se uvode porezi kao što je na primer porez na okućnicu koji, kako kažu, nije postojao od vremena Turske do danas i koji u Srbiju nije uveo ni Miloš Obrenović.

Lideri opozicionih poslanika saglasni su u mišljenju da je došlo do “pravnog nasilja”, da zakoni opisuju Srbiju kao zemlju koja je bankrotirala i kritikovali su premijera i prvog potrpedsednika vlade Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića što “za sve imaju vremena, sem za parlament”, a na dnevnom redu su izuzetno važni zakoni.

Tako je poslanik DS-a Dragoljub Mićunović negodovao što je set poreskih zakona stigao na dnevni red skupštine bez javne rasprave i dan pošto ih je vlada usvojila.

“U 19. veku je bilo isto takvih pokušaja pa je britanski parlament izglasao zakon o zaštiti naroda od vlade. Došao je trenutak da se i ovde jedan takav zakon izglasa”, rekao je Mićunović u burnoj raspravi kojom je otvorena sednica na čijem dnevnom redu su poreski zakoni.

On je naglasio da parlament bira vladu, da ona treba parlamentu da odgovara, a da se sada postavlja pitanje hoće li poslanici i skupština u celini, u koju građani gledaju, odbraniti dostojanstvo.

Prema njegovim rečima, vlada ide suprotnim smerom od demokratsih reformi, a prva reforma je nezavisnost parlamenta u odnosu na vladu.

“Nema važnijih zakona od poreskih i ponižavate parlament tako što poslanici ne mogu ni da pročitaju zakone. Odgovornost je na predsedniku skupštine, koga ovde nema”, rekao je Mićunović.

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović smatra da se u skupštini dogodilo političko varvarstvo, jer su ti važni zakoni, pored toga što su predviđeni u roku kraćem od 24 sata, stigli u parlament i bez mišljenja Fiskalnog saveta i drugih institucija.

Stefanović je uveren da je u pitanju pokušaj pljačke građana i lokalnih samouprava navodeći da to DS neće dozvoliti.

"Doći ćemo pred kiparski scenario i građani koji imaju makar malo ušteđevine treba sutra da se plaše da će vlada Srpske napredne stranke i osiromašenih regiona Srbije pokušati da im uzme 30 odsto toga administrativnom merom", uveren je on.

"Nećemo dozvoliti da se plaća porez na okućnicu, to nije bilo ni za vreme Miloša Obrenovića“, naglasio je Stefanović.

Njegov stranački kolega Janko Veselinović zatražio je da se udvostruči trajanje rasprave, kako bi se, kako je naglasio, makar na nekiu način vlada mogla ubediti da odustane od tih štetnih zakona.

“Od sutra će bit oporezovana šupa, svinjac, drvarnica, građanima će vlada uzeti i dušu i ovo je katastrofalan zakon po građane”, rekao je on i dodao da je presedan da se šest zakona stavi pred poslanike za 24 sata.

Poslanik DSS-a Slobodan Samrdžić tražio je da se zakon povuče iz skupštinske procedure jer je u parlament došao bez ikakve javne rasprave i dodao da će zbog velikog minusa u državnoj kasi uskoro morati da se radi rebalans budžeta. Miloša Aligrudića zanimalo je zašto vlast želi da se set poreskih zakona usvoji što pre.

Poslanik LDP Ivan Andrić je naglasio da je neprihvatljivo, iz demokratskog i svakog drugog ugla, zakazati skupštinsku raspravu bez javne rasprave i bez uvida u moguće posledice.

“To znači da ni vladajuća koalicija nije imala podršku za ove zakone”, rekao je Andrić, a Bojan Đurić iz iste stranke poručio da sedam miliona građana Srbije treba da “ide na sajt Ministarstva finansija ili skupštinu URS da se upozna sa time kakva će biti poreska politika”, pošto je predsedavajuća sednice Vesna Kovač rekla da su zakoni bili dostupni na sajtu Ministarstva.

“Nisam u stanju da u jednom danu sa sajta proučim sve ove zakone, kako da se razmatraju bez mišljenja Fiskalnog saveta i šta to sledeći put neće biti važno - NBS, MMF, Rusi, Amerikanci…”, pitao je Đurić.

U burnu raspravu uključio se i šef liberala Čedomir Jovanović, koji je rekao da LDP nema nameru da ratuje sa Mlađanom Dinkićem.

"Dačić je od Kalifornije do Brisela, Vučić hapsi… oni imaju vremena za sve, osim za parlament, a uvodi se porez na okućnicu koji nije postojao od Turske do danas”, rekao je on. Upitao je da li neko zna ijednu zemlju na svetu sa takvim problemima kao što ih ima Srbija i problemom Kosova, u koju dolaze investitori.

Jovanović je ocenio da vlast ”hapsi Miškovića, kriminalizuje Demokratsku stranku, a sa druge strane raste nezaposlenost”.

“Dok Dačić viče da neće zamrzavati plate i penzije, ovim zakonima ih čini neizvesnijim za narednih mesec ili dva. Vučić hapsi, Dačić razgovara sa Tačijem, a onda treba Dinkić da gori na lomači. To za nas nije dovoljno”, rekao je Jovanović.

Ko god da je ministar finansija, mora da razmišlja o poreskoj reformi, ali ne na ovakav način, rekao je Jovanović i poručio vladajućoj koaliciji: “Derete kožu ljudima sa leđa, koji jedva stoje na nogama, a sa druge strane se rasipa”.

“Rekli smo vam da je budžet loše napravljen, raspada se država, 15.000 ostalo bez struje, a ministarka uvozi struju po 55 evra da bi je izvozila po 30 evra. Nemojte praviti veći haos od ovog koji je već napravljen”, rekao je Jovanović i ocenio da “ništa neće biti od ove sednice”.

Poslanik URS Saša Milenić smatra da su poslanici opozicije ozbiljno povredili dostojanstavo skupštine i procedure reklamiranjem povrede poslovnika o radu.

“Varvarstvo, okupacija narodne skupštine, potreba zakona o zaštiti naroda od vlade - strašno je to što dolazi iz redova DS”, rekao je Milenić, a poslanik SPO Aleksandar Jugović odgovorio na kritike opozicije što je dao kvorum za sednicu da je to učinio da bi uštedeli novac građana Srbije, ali da za predložene zakone neće glasati.

Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Veroljub Arsić kazao je da predstavnici bivše vladajuće koalicije nemaju pravo da se predstavljaju kao zaštitnici demokratije, jer su poslanici u prethodnom sazivu dobijali obaveštenja o novoj sednici, a da zakoni i nisu bili u proceduri.

"Tako je bilo, gospodo. Ako neko želi da ovu vladu naziva lopovskom i za otimanje para građana, mogu da kažem da su neki do juče bili osumnjičeni ministri, a danas su okrivljeni, tako da se zna gde su te crne rupe nastajale i ko ih je pravio, a nastajale su gde god hoćete, pa zato sada imamo ovakve zakone u proceduri", kazao je Arsić.

SNS protiv povećanja paušala

Srpska napredna stranka podnela je amandman na izmene poreskih zakona kojim je zatražila da se ne podiže paušal na porez advokatima i zdravstvenim radnicima u privatnoj praksi, kako je predložilo Ministarstvo finansija, rekao je zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Babić je za agenciju Beta kazao da je taj amandman podneo predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, i naveo da se tim amandmanom ne narušavaju odnosi sa URS-om čiji je lider Mlađan Dinkić predložio izmene seta poreskih zakona.

On je objasnio da će tim amandmanom biti omogućeno lakše funkcionisanje i advokata i zdravstvenih radnika u privatnoj praksi i naveo da za taj amandman očekuje podršku poslanika URS-a i drugih stranaka vladajuće koalicije.

"Ne vidim zbog čega bi svako drugačije mišljenje o zakonu bilo narušavanje koalicionih odnosa. Nisam stava da je bilo koji čovek ili ministar najpametniji na svetu. Potrebno nam je više mišljenja da bi se oblikovalo rešenje i tome služi parlament. To je srž demokratije. Skupština ne treba da bude mesto gde će se samo stavljati pečati na vladine predloge", kazao je Babić.

Advokatska komora Beograda prethodno je apelovala na Skupštinu Srbije da ne usvaja po hitnom postupku Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji, kako tvrdi advokatura, ugrožava materijalno- finansijski položaj i prava građana i preduzetnika.

Oni su u pismu predsedniku Skupštine Nenadu Stefanoviću i svim nadležnim državnim organima ukazali da protestuju jer se advokatima, kao i lekarima, uskraćuje pravo na paušalno oporezivanje "bez ikakvog obrazloženja i valjanih razloga".

.

Poslanici na novoj sednici treba da razmotre izmene zakona o porezu na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje nekoliko sporazuma, među kojima je i Sporazum s Vladom Rusije o odobrenju državnog finansijskog kredita Vladi Srbije.

Skupština je prethodno glasala o 14 tačaka dnevnog reda i usvojila Zakon o železnici, kao i zakone o pravima pacijenata i o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Najpre je usvojen zakon o železnici, kao i izmene zakona o krivičnom postupku po kom osuđeni na 40 godina zatvora neće moći da budu predloženi za svedoka saradnika.

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o pravima pacijenata koji propisuje pravo pacijenata na dostupnost i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, u granicama materijalnih mogućnosti zdravstvenog sistema. Usvojen je i Zakon o zaštiti lica s mentalnim smetnjama koji definiše i prisilni smeštaj u psihijatrijskim ustanovama.

Poslanici su zatim izglasali i Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata prema kojem će se ubuduće u “Službenom glasniku” pored zakona obavezno objavljivati i presude Evropskog suda za ljudska prava i potvrđeni međunarodni sporazumi.

Poslanici su glasali i za učešće pripadnika Vojske Srbije u Misiji EU u Maliju, a treba da glasaju i o izveštaju skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kao i da potvde nekoliko međunarodnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 188 idi na stranu