Služen pomen princu Andreju

U kraljevskoj kapeli Svetoga Andreja Prvozvanog služen je pomen princu Andreju Karađorđeviću, mlađem bratu poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra drugog.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

07:16

Default images

Ostaci kraljevića Andreja preneseni su u Srbiju sa groblja Nova Gračanica u Ilinoisu, po odobrenju Okružnog suda Grej Lejka u Ilinoisu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ih njegova deca, članovi porodice Karađorđević, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, episkop hvostanski Atanasije.

Kako je najavljeno, patrijarh Irinej je služio pomen u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, u koju su ranije pohranjeni zemni ostaci kralja Petra II, njegove supruge kraljice Aleksandre i njegove majke kraljice Marije.

Pomenu koji je služio patrijarh Irinej prisustvovali su Andrejevi sinovi Vladimir i Dimitrije, kćerka Lavinija i drugi članovi porodice Karađorđević, kao i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić i episkop hvostanski Atanasije.

Irinej je ukazao da su sticajem neprilika Karadjordjevići morali da napuste domovinu i da su dugo godina živeli sa tugom što nisu u svom
narodu, otačastvu, pored svetinje za koju su njihovi preci prolivali krv i darivali život.

"Ovo je sveti, tužni i radosni trenutak, jer posle toliko godina kraljevski dom se sabira u svoju otadžbinu, svetu zemlju, koju su voleli, za koju su stradali i svoje živote darivali", kazao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da će zemni ostaci kraljevića Andreja, kralja Petra drugog, kraljce Aleksandre i kraljice Marije biti sahranjeni u crkvi svetog Đorđa na Oplencu, 26. maja. Patrijarh Irinej rekao je da ispravljena istorijska i ljudska nepravda vraćanjem posmrtnih ostataka Karađorđevića u Srbiju i da se srpski narod raduje tome.

Princ Aleksandar Karađorđević naveo je da je prenošenje zemnih ostataka Karadjordjevića ispravljena istorijska nepravda i ostvareno ljudsko pravo porodice čija je sudbina bila odraz sudbine celog društva.

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić je rekao da je Princ Andrej imao težak život, ali je dostojanstveno nosio prezime Karađorđević.

"Njihova patnja bila je na neki način naša bruka, njihova bol, osećala se u zemlji, a njihova jedina krivica bila je što se prezivaju Karađorđević", kazao je Antić. On je rekao da će 26. maja "konačno biti stavljena tačka na kolektivni bol i greh".

Ostaci kralja Petra II preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke Marije Karađorđević 29. aprila, a kraljice Aleksandre 9. maja.

Planirano je da svi budu sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice. Sin kraljevića Andreja, Vladimir Karađorđević, rekao je da će prisustvovati sahrani posmrtnih ostataka svojih predaka na Oplencu.

Na sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Deca kraljevića Andreja - princ Dimitirije i princeze Lavinija i Tatjana Marija od Srbije poručili su da će to biti poseban, istinski emotivan i značajan događaj, ne samo za njih.

"Našem voljenom ocu nije bilo dozvoljeno da se vrati za života u domovinu za kojom je čeznuo. Konačno je došlo vreme da se u večnom miru pridruži svojoj porodici i precima 26. maja u kraljevskom mauzoleju na Oplencu", poručili su oni.

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. godine u Sloveniji na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji.

Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, kćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Leiningena, kćerkom princa Karla od Leiningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: