"Očekujem sprovođenje sporazuma"

Očekujem da će Srbi s KiM, nakon prvobitne emotivne reakcije, uvažiti interese države i nacije, i prihvatiti da sprovedu briselski sporazum, kaže Goran Knežević

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

07:53

Default images

"Sporazum se može kritikovati na razne načine, ali predstavlja najbolje moguće rešenje u ovom trenutku. Njegova primena Srbiji daje mogućnost da rešava ostale nagomilane probleme", kaže ministar poljoprivrede i potpredsednik Srpske napredne stranke za "Novosti".

On ocenjuje da je za privredu Srbije važno da započnu pregovori o punopravnom članstvu u EU, jer je to jasan pokazatelj čitavom svetu, svakom potencijalnom ulagaču i poslovnom partneru da Srbija napreduje u izgradnji stabilnog i predvidivog ambijenta za život i rad.

"Srbiji je potreban priliv svežeg obrtnog kapitala, a on dolazi samo u stabilna područja, u države u kojima je mir, vladavina prava, predvidivost zakonskih okvira", ukazao je Knežević.

On smatra da kapital do sada nije dovoljno prepoznavao ovo područje kao plodno zbog visokog stepena korupcije i dugotrajne političke nestabilnosti i navodi da vlada ozbiljno radi na suzbijanju korupcije.

Knežević smatra da pregovore sa EU treba da vodi vlada koja ima pun legitimitet, što znači da na odluku o izborima može da utiče i konkretan datum o otpočinjanju pregovora. On dodaje da i neki drugi faktori značajno utiču na mogućnost izbora, kao što je doslednost koalicionih partnera u realizaciji ciljeva, pre svega, u borbi protiv korupcije.

On očekuje prevremene izbore u Vojvodini, tvrdeći da vlast DS više nema legitimitet, kao i da su joj rezultati u prethodnih 13 godina katastrofalni. Knežević ocenjuje da je i u Beogradu značajno promenjena izborna volja građana, što moraju da uzmu u obzir odbornici Skupštine grada.

Upitan koliko je realna rekonstrukcija Vlade, Knežević kaže da postoji stalno preispitivanje rezultata Vlade i svakog njenog člana, kako na stranačkom tako i na koalicionom nivou, ali da rekonstrukcija Vlade nije najvažnija državna tema u ovom trenutku.

"Što se mene tiče, radim najbolje što mogu, a da li je to dovoljno, treba da procene i odluče oni koji su me predložili i izabrali za ministra", kaže on.

Povodom afere sa aflatoksinom u mleku Knežević kaže da je danas svima jasno da niko u Srbiji nije pio "otrovno i kancerogeno“ mleko, već da je u pitanju bila političko-medijska afera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: