Ovo je poslednje zahlađenje

Meteorlozi kažu da je ovo majsko zahlađenje poslednje sve do jeseni. Pred nama je vrelo leto s malo kiše i visokim temperaturama, prenosi Blic.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

08:03

Default images

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ, najviše dnevne temperature u julu i avgustu neće silaziti ispod 30 stepeni Celzijusa. Topliji od uobičajenog biće i septembar, a u oktobru nas čeka još i - miholjsko leto.

Sudeći prema dugoročnoj prognozi Klimatskog centra RHMZS, ovo majsko osveženje biće poslednje sa ovako niskim temperaturama, sve do jeseni. Klimatski centar prognozira je da će svaki naredni mesec biti topliji u odnosu na višegodišnji prosek i to u od 0,6 do čak 1,4 stepena Celzijusa.

Slične prognoze daju meteorolozi u Evropi. Tako su britanski stručnjaci predvideli da će leto 2013. biti jedno od najvrelijih ikada do sada, a slična očekivanja imaju i meteorolozi iz susedne Hrvatske koji čak daju i dramatična upozorenja.

"Nema mesta drami. Reč je ovde o ritmu prirode koji se, u klimatskom smislu smenjuje na 30 godina. Temperatura blago raste tokom tri decenije, da bi sledeće tri decenije blago opadala. Nisu to veliki porasti niti padovi, već u proseku za oko pola do jedan stepen", objašnjava meteorolog RHMZS Nedeljko Todorović.

On podseća da su tridesete i četrdesete godine prošlog veka bile vrele, pa su ih smenile hladnije pedesete i šezdesete, nakon kojih su opet došle vrele devedesete i dvehiljadite.

U skorijoj budućnosti predstoji nam, kaže on, 30 godina kada će temperature blago padati. Sudeći po dugoročnim prognozama Klimatskog centra, novi talas neće početi ovog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: