Iran: Nuklearke dobro zaštićene

Ženeva -- Iranska nuklearna postrojenja i hidroelektrane su dobro zaštićeni od sajber napada i čak od najjačih zemljotresa.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je danas u Ženevi izjavio glavni iranski zvaničnik za zaštitu čovekove okoline Mohamad-Džavad Mohamadizadeh.

Jedini iranski nuklearni reaktor u Bušeru nije oštećen u prošlomesečnom zemljotresu, kada je poginulo 37 ljudi, a 850 povređeno, saopštili su iranski zvaničnici i ruska kompanija koja je izgradila tu nuklearku.

To, međutim, nije odagnalo strahovanja za bezbednost u toj zemlji koja leži na veoma trusnom području, s obzirom da je iranska Organizacija za atomsku energiju samo nekoliko sati posle tog zemljotresa najavila da će biti izgrađeni novi reaktori.

"Većina naših elektrana, uključujući hidroelektrane i čak nuklearku, mogu da izdrže potres od minimum osam stepeni, pa do oko 10 stepeni Rihterove skale", rekao je Mohamadizadeh za agenciju Rojters i dodao da se tokom izgradnje poštuju najviši poznati standardi bezbednosti i zaštite čovekove okoline.

On je u intervjuu u diplomatskoj misiji Irana u Ženevi takođe rekao da je Iran svestan rizika koje predstavljaju zemljotresi i klizišta, a koji se odnose i na hidroelektrane.

"Neposredno iza nekih naših hidroelektrana se nalazi više od tri milijarde kubnih metara vode. Zamislite tu vrstu katastrofe koju bi moglo da izazove pucanje brane", rekao je on.

Sem od pretnje prirodnih katastrofa, iranska odbrana od sajber napada je takođe isto tako dobra kao u bilo kojoj drugoj zemlji, ukazao je Mohamadizadeh.

Iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natancu bilo je prvi u javnosti poznat cilj napada kompjuteskim virusom na neki industrijski pogon.

Virus Stuxnet, za koji se veruje da su ga razvili SAD i Izrael, otkriven je 2010, mada su stručnjaci u korporaciji Simantek otkrili jednu njegovu verziju dve godine ranije.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran u tim svojim postrojenjima razvija kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja, mada Teheran tvrdi da razvija nuklearne programe isključivo u mirnodopske svrhe.

"Dobro smo osposobljeni da se zastitimo od takvih sajber napada ne samo na nuklearna postrojenja, već takođe na naftna i gasna postrojenja i hidroelektrane, kao i na našu bankarsku mrežu", rekao je Mohamadizadeh i dodao da se Iran do sada uvek uspešno suprostavljao takvim napadima i da očekuje da će tako biti nastavljeno.

Info

Na današnji dan 19. januar

1419 - U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske, grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije. 1736 - Rođen je škotski

Razno petak 19.01. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 46804 idi na stranu