Šokantan čin Amfilohija i Atanasija

Beograd -- Na mitingu, mitropolit Amfilohije služio liturgiju za upokojenje Vlade, a umirovljeni vladika Atanasije rekao da i Đinđića nije interesovala nebeska politika.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Podsetimo, na Trgu Republike u 12.44 počelo je okupljanje za miting Srba sa severa Kosova pod sloganom "Ostajemo u Srbiji", koji je organizovan zbog protivljenja Srba i neprihvatanja sporazuma iz Brisela koji su potpisali predsednici vlada Srbije i Kosova 19. aprila u Briselu.

Mitingu prisustvuje nekoliko hiljada ljudi, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Mitingu prisustvuje i nekoliko pripadnika SPC, među kojima je i mitropolit Amfilohije. On je na početku mitinga služio "liturgiju" za upokojenje Vlade i Skupštine, dok je umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a".

"(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

On je naveo da vlast ne veruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske unije. "Nema zemaljske Srbije bez nebeske", dodao je on.

Premijer Dačić je izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke. "Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u poseti SAD, u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Verski analitičar Živica Tucić kaže za B92 da je šokiran činom mitropolita Amfilohija.

"Molitva za upokojenje može se reći za one koji više nisu živi. To je jedan izraz koji se pominje u opelima i pomenima. Za nekoga živoga se ne može reći da se moli da bude upokojen. Meni je ova izjava prosto šokantna. Ne znam šta bih drugo rekao. Nije smelo do nje da dođe, previše je time rečeno i mislim i nije smelo tako da se kaže. Neko bi ovo mogao ovo da protumači da se poziva da neko više ne bude na vlasti i u životu. Ja sam isuviše iznenađen ovakvom izjavom da bih mogao da komentarišem šta je mitropolit u stvari hteo da kaže", kazao je Tucić.

Tucić objašnjava i drugu činjenicu, koja otvara posebno pitanje, a to je da mitropolit Amfilohije, pošto dolazi iz druge eparhije ne bi trebalo da govori ili vrši verske službe na teritoriji eparhije koja nije njegova.

"Beograd je teritorija beogradske arhiepiskopije, znači patrijarha i ma koji episkop iz druge eparhije trebalo bi da ima saglasnost da na teritorije beogradske arhiepiskopije nešto kaže ili pak da obavi neki crkveni obred. Crkva sada duguje objašnjenje kako je do ovoga moglo da dođe i da nam razjasni takve reči i učestvovanje mitropolita Amfilohija na ovom skupu", zaključio je on.

Socijaldemokratska unija, Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija osudile su poruke koje su Skupštini i Vladi Srbije na današnjem mitingu izneli mitropolit Amfilohije i umirovljeni vladika Atanasije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu