GSA: Štetne poruke o LGBT kutku

Beograd -- Gej strejt alijansa reaguje na pisanja medija i stav NVO Egal da se u Beogradu uskoro otvara centar za LGBT zajednicu u koji neće moći da dolaze strejt osobe.

Izvor: B92
Podeli

GSA smatra da su stavovi i poruke predstavnika "NVO Egal" neprimerene i da mogu da nanesu veliku štetu LGBT zajednici u Srbiji. Tekst pod naslovom "Strejt ljudima biće zabranjen ulaz u prvi srpski LGBT kutak" objavio je dnevni list "24 sata" a preneli su ga drugi mediji.

GSA navodi da je taj tekst izazvao brojne negativne reakcije građana i građanki među kojima je i veliki broj LGBT osoba, kako u komentarima na ovu vest tako i na društvenim mrežama, a takođe su se mnogi od njih tokom dana obratili i Alijansi.

"Naime, u tekstu se navodi da će se u junu u Beogradu otvoriti LGBT centar, kao i naziv ulice u kojoj se nalazi. Iznosi se procena da u Beogradu živi oko 100 hiljada LGBT osoba i kako će svi oni, ali i homoseksualci koji dolaze iz unutrašnjosti i iz inostranstva moći na tom mestu da pronađu
prenoćište, bar, moći da se druže i da dobiju informacije gde mogu slobodno da se kreću u Beogradu, itd. U taj prostor, prema navodima iz članka, neće moći da uđu strejt (heteroseksualne) osobe, već će ulaz biti omogućen samo LGBT osobama koje se sve, kako se tvrdi, međusobno poznaju. Ove tvrdnje se u pomenutom tekstu iznose kroz izjavu predstavnika organizacije koja otvara ovaj LGBT centar (NVO Egal), kao i kroz novinarski deo teksta", navodi u saopštenju Gej strejt alijansa.

GSA dodaje da je podržavala i da će podržavati i nove organizacije i nove inicijative koje doprinose smanjenju nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama ali smatra da je ova, možda u osnovi i dobra namera potpuno pogrešno promovisana u javnosti.

"Pored nekih nelogičnosti kao što su tvrdnje da se sve LGBT osobe međusobno poznaju, što naprosto nije tačno, ali i nejasnoće zašto se klub tj. centar zatvorenog tipa promoviše na ovaj način tj. putem mejnstrim medija koji se obraćaju najširoj javnosti, GSA smatra da se kroz ovaj članak šalje nekoliko poruka koje su vrlo problematične. Te loše i štetne političke poruke poslate su i LGBT populaciji i čitavom društvu i odnose se na to da LGBT populacija koja se bori da ne bude diskriminisana od strane heteroseksualne većine ima nameru da u tom prostoru diskriminiše sve one koji nisu istopolno seksualno orijentisani ne dozvoljavajući im mogućnost pristupa u isti, kao i da LGBT populacija treba i može da funkcioniše isključivo u izolaciji i getu".

GSA dodaje i da se ne slaže sa stavovima i porukama iznesenim u članku jer smatra da su u 21. veku ključni ciljevi borbe za ljudska prava LGBT osoba jednakost i inkluzija a da iznete poruke jedino mogu biti odlika vraćanja u prošlost i sredstvo za unazađivanje postojećeg stanja.

"Time se urušava i veliki deo dosadašnjeg rada i rezultata više nevladinih organizacija, institucija, pojedinaca i pojedinki na unapređivanju položaja i jednakosti LGBT populacije. Takođe, cilj Alijanse i drugih LGBT organizacija nikada nije bio getoizacija u bilo kom smislu, te na primer
smatra i da LGBT populacija treba da bude sigurna i bezbedna svuda, a ne samo u pojedinim za to određenim mestima ili delovima grada, za šta se kroz svoje aktivnosti i bori", saopštava GSA dodajući i da je moguće da je sporni tekst kao i izjava predstavnika NVO Egal, pogrešno preneta ili interpretirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu