Bližimo se broju od 100 stranaka

U registru političkih organizacija trenutno su upisane 92 partije, pišu “Večernji novosti“. Spisak će uskoro biti proširen URS-om i Strankom srpskog jedinstva.

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

21:37

Default images

Birači u Srbiji imaju sve raznovrsniju ponudu, a na njihovom “meniju“ uskoro bi mogao da se nađe trocifren broj političkih stranaka. Trenutno su u registar upisane 92 partije, a vrlo brzo priključiće im se Ujedinjeni regioni Srbije koji će postati stranka, i reaktivirana Stranka srpskog jedinstva.

Regionalisti će o novoj organizacionoj formi u političku arenu ući narednih dana. Kako je za “Novosti“ rekao portparol URS Marko Selaković, već su prikupili neophodnih 10.000 potpisa.

“Nakon toga počeće podnošenje kandidatura za stranačke organe, koji će biti birani na izbornoj skupštini, koja će biti zakazana do kraja maja. Izvesno je da će kandidat za predsednika biti Mlađan Dinkić, a biraće se i potpredsednici i predsedništvo“, naveo je on.

Prema Zakonu o političkim strankama, nakon brisanja partije iz registra potrebno je da prođu najmanje četiri godine da bi se registrovala nova s tim imenom. Zato je i Borislav Pelević, nakon napuštanja SNS-a, čekao da prođe 27. mart da bi obnovio Stranku srpskog jedinstva.

“Trenutno delujemo kao udruženje pod nazivom Sabor srpskog jedinstva, ali očekujem da ubrzo prerastemo u partiju. Zalagaćemo se za teritorijalni integritet zemlje i nećemo hrliti ka EU“, rekao je Pelević za “Novosti“.

Inače, za registraciju partije potrebno je da se prikupi najmanje 10.000 potpisa, dok je prag za manjinske deset puta niži.

Za registraciju političke stranke, koja nije manjinska, potrebno je najmanje 30.000 evra. Toliko novca se utroši na prikupljanje neophodne dokumentacije, plaćanje administrativnih troškova, ali i na overu potpisa građana, koja je i najveća stavka na računu. Naime, svaki paraf za novu stranku košta najmanje 310 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: