Južna tužna Morava-plovi samo smeće

Vranje -- Sekretar kluba ekstremnih sportova "Ekstrim" iz Vranja Srboljub Pešić izjavio je da deo Južne Morave kod Vranja ponovo nije plovan zbog velikih količina smeća.

Izvor: Beta
Podeli

"Ekstrim" je pre dve godine snimio film "Tužna Morava" na kome se vide velike naslage smeća u reci. Nakon što je taj film imao veliki broj pregleda na youtubu i postao popularan na društvenim mrežama i u medijima, Morava je u tom delu bila očišćena u okviru akcije "Očistimo Srbiju".

Pešić je za agenciju Beta izjavio da je deo Južne Morave od oko pet kilometara između Vranjske Banje i sela Zlatokop u još gorem stanju nego pre dve godine.

"Dve godine od velike akcije čišćenja prošao sam pešice istom deonicom Južne Morave koja je tada očišćena i uverio se da je sada u još gorem stanju. Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom što opet nije bilo moguće od smeća", kazao je Pešić.

Prema njegovim rečima, nakon spusta gumenim čamcem na Južnoj Moravi između sela Zlatokop i Vranjske Banje koji je trajao oko 2,5 sata snimljen je drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom "Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže".

"Plastični čamac smo kao i pre dve godine nekoliko puta morali da prenosimo preko "čepova" od plastičnih flaša i srušenog drveća oko koga se nagomilavalo smeće, a od plastičnih flaša i otpada na pojedinim mestima se voda reke i ne vidi. Rekom pliva i hemijski i medicinski otpad, plastične flaše i kese. Južna Morava nije plovna zbog smeća", rekao je Pešić.

Pešić je dodao da je očigledno potrebno detaljno rešenje odlaganja otpada u tom kraju, ali i u donjem toku reke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu