Veliki petak - post i farbanje jaja

Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos, za vernike je dan strogog posta, obustave poslova u kući i u polju i dan kad se farbaju jaja.

Izvor: B92

Petak, 03.05.2013.

14:31

Default images

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga
je osudio da bude raspet na krstu. Toga dana Isus je i osudjen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade".
Foto: Beta
Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na beogradskim pijacama najjeftinija jaja su se danas prodavala za 9, najskuplja za 15 dinara. Iako im ove godine cena nije naglo skočila, trgovci kažu da je opala količina kupljenih jaja.
Foto: Beta
Tradicija nalaže da budu crvena, naročito prvo koje ostaje kao čuvakruća. Praksa međutim pokazuje da se uskršnje farbanje jaja za mnoge pretvorilo u veliki trud ili umetnički rad, a za neke prilika za razvoj mini industrije. Boje za farbanje jaja ima u kesicama domaće proizvodnje ili pak u skupljim varijantama, čak i iz Rusije, tečne ili boje u gelu, sa šljokicama, u ukrasnoj foliji, sa nalepnicam ili već ofarbana - kombinacije su brojne.

Pripreme za proslavu Uskrsa zavisi od kućnog budžeta. Cena trenutno najtraženije robe za razliku od prethonih godina nije naglo skočila, za razliku od ostalih namirnica. Gužva je ispred ribarnica, nešto manja ispred mesara. 20.000 dinara je prosek koji će prema procenama za Uskrs potrošiti prosečna porodica.

U redu se danas stajalo i za besplatno jaje. Za 10 minuta na Kalenić pijaci, jednoj od četiri u Beogradu na kojoj su se delila, podeljeno je 250 ofarbanih jaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: