Molitva radnika Sv. Josipu za posao

Poljski radnici zajedno sa sindikalnim aktivistima su se danas molili sv. Josipu za posao i bolje uslove rada u Kališu, gradu u centralnoj Poljskoj.

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

19:44

Default images

Molitva radnika je obavljenja tokom 21. hodočašća u baziliku svetog Josipa.

Taj hrišćanski svetac, hranitelj Isusove porodice zaštitnik je hrišćanskih porodica, ali i radnika, a u Poljskoj vernici slave njegov dan 1. maja, na Praznik rada.

"Ne molimo se za posao kao takav, već za pristojne uslove rada u vreme kada izjave nekih političara i poslodavaca navode na to da bi radnici trebalo da budu zadovoljni što uopšte imaju bilo kakav posao", kazao je lider sindikata Solidarnost Pjotr Duda.

On je dodao da su rudari, radnici brodogradilišta, energetskih preduzeća, železničari ili poljoprivrednici došli danas u poljski centar kulta svetog Josipa u Kališ da se mole i za bezbedan rad.

"Smatramo da u 21. veku neki standardi ne obavezuju samo u Evropskoj uniji već treba da obevazuju i u Poljskoj. Pristojan rad omogućava radniku da izdržava i sebe i porodicu. Molimo se i za bezbedan rad zato što veći deo našeg života provodimo na poslu", kazao je Duda.

"Posla je sve manje. Broj Poljaka koji odlaze da traže posao u inostranstvu uskoro će biti isti kao broj nezaposlenih u zemlji. Oni koji posao imaju žive u sve većoj strepnji da će ga izgubiti. Moraju da budu pouzdani i poslušni. To je bolesno i iracionalno", kazao je tokom bogosluženja u Kališu biskup Stanjislav Napjerala.

Povodom Praznika rada, 1. maja, radnici širom Evrope ustali su protiv mera štednje i nezaposlenosti, dok se u Aziji protestuje zbog loših uslova rada. Na pojedinim protestiima upotrebljen i suzavac.

Oko 20.000 građana okupilo se na prvomajskom protestu pod sloganom "Menjajte smer", na centralnom Trgu bana Jalačića u Zagrebu.

Predstavnici nekoliko sindikata u Srbiji pozvali na su odgovornost nadležne zbog lošeg položaja zaposlenih.Na ulicama Beograda u protestnoj šetnji tek par stotina ljudi. Građani Srbije odlučili su ipak da Praznik rada obeleže na izletištima, uz društvo i roštilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: