Suzavcem na demonstrante (FOTO)

Najmanje 25 ljudi je povređeno a više od 72 uhapšeno u sukobima demonstranata i policije tokom prvomajskog protesta u Istanbulu, saopštili su turski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.05.2013.

12:22

Default images

Turska policija upotrebila je vodene topove i suzavac da bi razbila demonstracije kod trga Taksim koje su organizovane povodom Međunarodnog praznika rada.

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je da su u sukobima povređena 22 policajca i tri civila, javila je Anadolija.

"Među povređenima bilo je i civila. Tri naša sugrađanina smeštena su u različite bolnice na lečenje. Ova tri civila ranjena su u napadima nasilnih grupa", kazao je Mutlu.

Mutlu je rekao da je jedan od 22 povređena policajca, zbog povrede mozga, operisan, i da se nalazi na odeljenju intenzivne nege.
Foto: Beta/AP
Prvomajski protest u Turskoj pretvorio se u nasilje kada su neki od demonstranata gnevni zbog vladine zabrane da se zbog radova u centru grada okupe na Trgu Taksim, tradicionalnom mestu okupljanja, počeli da bacaju kamenice, molotovljeve koktele i petarde na policiju.

Policija je uzvratila suzavcem kako bi sprečila demonstrante da stignu na Trg Taksim.
Foto: Beta/AP
Zabrana je uvedena da bi se izbegli eventualni problemi tokom renoviranja Taksim trga, tradicionalne tačke okupljanja Turaka, saopštila je istanbulska policija, a prenela agencija AFP.

"Smrt fašizmu. Živeo 1. maja", vikali su demonstranti koji su se okupili na poziv levičarskih partija i saveza.
Foto: Beta/AP
Demonstranti su bacali kamenice na policiju koja je pokušala da spreči okupljanje u delu Istanbula Bešiktaš na, oko dva kilometra od trga Taksim, pošto su sukobi izbili u tri naselja koja dovode do trga Taksim, gde su vlasti blokirale ulice da bi sprečile demonstrante da dođu.

Kancelariju turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana koja se nalazi u Bešiktašu, brani više desetina policajaca koji su stigli u oklopnim vozilima za suzbijanje demonstracija, dok je na ulicama grada raspoređeno na hiljade policajaca.

Turske televizijske stanice javile su da se Međunarodni praznik rada obeležava bez incidenata u druga dva dela višemilionskog Istanbula.
Foto: Beta/AP
Turska je jedna od brojnih zemalja koje su 1. maj proslavile protestima.

Oko 20.000 građana okupilo se na prvomajskom protestu pod sloganom "Menjajte smer", na centralnom Trgu bana Jalačića u Zagrebu.
Foto: Beta/AP
Predstavnici nekoliko sindikata u Srbiji pozvali na su odgovornost nadležne zbog lošeg položaja zaposlenih. Na ulicama Beograda u protestnoj šetnji tek par stotina ljudi. Građani Srbije odlučili su ipak da Praznik rada obeleže na izletištima, uz društvo i roštilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: