U Srbiji proslavljen Praznik rada

Širom Srbije obeležen je Praznik rada, a lepo vreme i prvomajska tradicija izmamili su na izletišta mnogo ljudi. Na radničkim protestima simboličan broj ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

12:31

Default images

Prvi maj, odnosno prvomajski uranak postao je razlog radovanja i mnogi sa nestrpljenjem čekaju ovaj datum. Izletišta širom Srbije i ove godine bila su prepuna, a mnogo je onih koji su po tradiciji čekali prvi maj pa su došli i dan ranije.

Ekipa TV B92 posetila je beogradska izletišta. Mnogi građani rekli su nam da su još sinoć stigli kako bi zauzeli mesto.

Za razliku od prošle, ove godine 1. maj je pravi letnji dan. Beograd je sa 33 stepena bio najtopliji grad u Evropi, pa su neki našli idealan način da se rashlade u prirodi. Pored nezaobilaznog roštilja, igrao se fudbal, košarka, odbojka, a sve to nije moglo da prođe i bez muzike.

Ipak,u svemu treba biti umeren i pažljiv pa i u zabavi. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, apelovao je na građane da povedu računa naročito prilikom paljenja vatre.

“Nikada dovoljno apela da se ljudi odgovorno ponašaju, pogotovo u prirodi kada je reč o paljenju vatre, može biti i smrtnih ali i materijalnih posledica. Dakle, oprez ovih dana. Uživanje može, ali uz oprez”, poručuje Marić.

Žitelji Novog Sada prvomajske praznike po tradiciji proslavljaju na Fruškoj gori i Kameničkom i Limanskom parku, a od ranog jutra nepregledne kolone automobila na izlazima iz grada svedoče da su Novosađani potpuno okupirali ta izletišta.

Najveći broj ih se još sa prvim zracima sunca uputio na Frušku goru gde će, kako očekuju u Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora", biti oko 300.000 izletnika.

Glavna "meta juriša" izletnika su ložišta za vatru i stolovi i klupe od kojih je velika većina zauzeta još juče jer su se mnogi izletnici tako organizovali da je neko od njih na Frušku goru otišao dan ranije kako bi pripremio "logor".

Na ulazu u Nacionalni park izletnike čekaju kese za smeće, a ulaz se naplaćuje i cena je 150 dinara po vozilu, bez obzira na broj osoba u vozilu.

Ulaz, odnosno parking, se naplaćuje i u najomiljenijem izletištu Novosađana - Kameničkom parku i to po ceni od 200 dinara po vozilu za ceo dan.

Kamenički park je već od ranog jutra prepun izletnika, a redarske službe Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" kontrolišu da paljenje vatre bude na prostorima određenim za tu namenu, kojih je tridesetak na području parka. Loženje vatre se naplaćuje i košta 400 dinara, a na prostoru tog izletišta montirani su mobilni toaleti i cisterne sa vodom.

Jedino izletište na teritoriji Grada je Limanski park u kome se prvomajski praznik obeležava pod sloganom "Novosadski uranak" i u kome je u 11 sati počeo celodnevni muzički program u kome učestvuju novosadski rok bendovi. Takav način obeležavanja 1. maja u Limaskom parku održava se po peti put i iz godine u godinu okuplja sve više izletnika.
(Tanjug)
Prvomajska budilica prošla je jutros 78. put čačanskim gradskim ulicama, a paljenjem logorske vatre na brdu Ljubiću sinoć je počela proslava Međunarodnog praznika rada.

Prema rečima Dragiše Cvijovića iz KUD-a Abrašević, koji je organizovao manifestaciju, proslavi je prisustvovalo oko 800 Čačana.

"U programu su učestvovale izvorne pevačke grupe, KUD "Tanasko Rajić i zaista smo u dobrom raspoloženju dočekali jutro, uz druženje i pesmu", kazao je danas Tanjugu Cvijović.

Oko pola osam jutros, tradicionalna trubačka budilica krenula je glavnim gradskim ulicama i svoj pohod završila u gradskom parku, gde je i okončano obeležavanje 1. maja.

Lepo vreme i prvomajska tradicija izmamili su danas u izletišta i na obale Velike Morave mnogobrojne gradjane Pomoravlja, Resave i Levča, uglavnom, mlade, a poneki su još sinoć došli da zauzmi "najbolja mesta".

Izletišta Crni vrh, "Potok" na Djurdjevom brdu, manastir Jošanica, obale Velike Morave, Grza i Sisevac kod Paraćina, Resave, Beljanice, vodopada Lisina kraj Resavske pećine, kraj Kalenicke reke u Rekovcu, Velike Morave i manastira Ravanice kod Chuprije puna su izletnika. Prvomajsko slavlje u Jagodini počelo je sinoć tradicionalnim koncertom na letnjoj sceni u izletištu "Potok" u organizaciji Sindikata i Skupštine grada Jagodine .

"Ima i radnika i sindikalac, iako nemaju velikog razloga za slavlje", izjavio je Tanjugu predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Jagodinu Miroslav Gajić.

"U Pomoravskom okrugu je nezaposleno oko 28.000 ljudi, u Jagodini oko 10.000, nekoliko veoma poznatih fabrika i firmi je ugašeno, mnogim radnicima nisu isplaćeni lični dohoci, uplaćeni samodoprinosi, mnogi su prevareni i "ostaje i nama sindikatima i radnicima da, zajedni sa vladom, što pre, dok nije došlo do socijalne eksplozije, nadjemo način izlaska iz ove situacije, za koju radnici sigurno nisu krivi", rekao je Gajić.

Borski rudari, topioničari, floteri i veliki broj građana, jutros su svečano, sa članovima svojih porodica, obeležili Međunarodni praznik rada - 1. maj.

Tradicionalnom prvomajskom budilicom trubača ulicama grada, rudarski Bor započeo je rano jutros obeležavanje Međunarodnog praznika rada.

Veoma toplo i sunčano vreme izmamilo je više hiljada Borana da, što svojim automobilima, što organizovanim besplatnim autobuskim prevozom, koji je organizovala borska opština, "okupira" Borsko jezero.

Kulturno-umetnička društva i bendovi iz graga bakra od ranog jutra smenjuju su se na pozornici kraj glavne plaže bogatim repertoarom.

Okreću se ražnjevi, roštilja se, a najsmeliji su iskoristili ovako lep i topao dan da se i okupaju u Borskom jezeru.

Međunarodni praznik rada u Podrinju obeležen je mnogobrojnim posetama izletištima u tom kraju, prvenstveno zahvaljujući neobično toplom vremenu za ovo doba godine, dok organizovane proslave u Loznici i okolini nije bilo.

Sunčano i toplo vreme je od ranoga jutra izmamilo mnoge Lozničane na boravak u prirodi, u nekom od mnogih izletišta u lozničkom kraju ili pored reke Drine, kao i u Tršiću, rodnom mestu velikana naše kulture Vuka Karadzića, jednom od posebno omiljenih izletišta.

Pešice ili biciklima, mnogi građani, pre svega mladi, zaputili su se rano jutros i na planinu Gučevo, a posetiocima izletišta u Podrinju nešto kasnije su se pridružili izletnici koji su stigli automobilima ili motociklima, dok su roštilj i muzika najčešće predstavljali obeležje boravka i zabave u prirodi.
(Tanjug)
Mnogobrojni gosti iz Jadra, Podrinja i drugih krajeva Srbije i Republike Srpske su odlučili da dane praznika provedu u Banji Koviljači.

Leskovački povrtari praznik rada 1. maj dočekali su radno. Za " Prvomajski uranak" povrtari izabrali su plastenike sa ranim povrćem. Povrtarstvom se u leskovačkoj kotlini bavi oko 10.000 porodica i za njih je svaki dan radan.

Dok na plus 30 i više stepeni ispod plastične folije okopavaju paradajz, krastavce i papriku, kažu da nemaju vremena za proslave, jer povrće ne zna za praznike.

"Radimo svaki dan. Nećete mi verovati da ne znam ni da je danas 1. maj. Nema za nas ni državnih, ni verskih praznika, jer od ovog posla živimo i zato moramo svaki dan da radimo. Nama seljacima je mnogo teško, ali mora da se radi", pripoveda Biserka Ilić iz leskovačkog sela Zzižavica.

Dok u plasteniku vezuje krastavce, Stanko Tasić iz sela Badince priseća se kako je bilo pre četiri decenije.

"Nekada smo u Titovo vreme i mi slavili, ali sad više nema slavlja, jer niko od moje porodice ne radi u fabrici. Evo vidite koliko je to izraslo i sve mora da se veže , ne znaju krastavci da je danas praznik", objašnjava Tasić.

U Leskovcu, koji je u bivšoj SFRJ bio centar tekstilne industrije, na uranak uglavnom odlaze mladi.

Više hiljada Leskovčana, uz roštilj i muziku, Međunarodni praznik rada proslavlja na planini Kukavici, Vlasinskom jezeru i pored reka.

Oni koji imaju rođake na selu kažu da su u povlašćenom položaju u odnosu na druge.

"Sa suprugom i dvoje dece danas i sutra idem na pansion kod rođaka u selu Mašina ispod Radan planine. Lepo vreme, čist vazduh i domaća hrana, ma ne treba vam ništa više. Pored toga, ne košta mnogo, što je još važnije", iskreno priznaje nezaposleni Leskovčanin Saša Jovanović.

Predstavnici Veća Saveza samostalnog sindikata u Leskovcu su povodom Međunarodnog praznika rada položili vence i cveće kraj spomen ploče u parku Hisar, gde je 1897. organizovano prvo okupljanje radnika u leskovačkom kraju.

"Ogromno je nezadovoljstvo radnika zbog malih plata, gubitka posla i ovo stanje je neodrživo. Mora što pre da dođe do socijalnog dijaloga između predstavnika radnika i Vlade Srbije, jer u ovakvoj situaciji radnici nemaju razloga da slave", rekao je Tanjugu sekretar Veća Saveza samostalnog sindikata u Leskovcu Jovica Nedeljković.

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, na području Leskovca bez posla je 25.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: