NASA Rusima plaća prevoz astronauta

Kejp Kanaveral -- NASA je saopštila da Rusiji za prevoz astronauta do Međunarodne kosmičke stanice i natrag za period od dve godine mora da plati 424 miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

NASA je za ovaj izdatak optužila Kongres.

Prema najnovijem ugovoru sa Ruskom svemirskom agencijom koji je danas objavila NASA, ovaj trošak obuhvata prevoz ruskom letelicom "sojuz" do Međunarodne kosmičke stanice i natrag, kao i obuku za šestoro astronauta u 2016. i 2017. godini, javila je agencija AP.

To znači da su dvogodišnji troškovi po jednom astronautu 70 miliona dolara, što je znatno više od prethodnog iznosa od 63 miliona dolara.

Nekoliko američkih kompanija radi na izradi raketa i svemirskih letelica kako bi se američki astronauti lansirali sa američke teritorije, ali će za ovaj projekat biti potrebno još nekoliko godina.

Svemirske letelice se trenutno lansiraju sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Direktor agencije NASA Čarls Bolden naglasio je da bi novi ugovor bio potpuno nepotreban da je Kongres odobrio zahtev da se u komercijalni svemirski program uloži više sredstava.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu