Jevtić posetio Peć i Goraždevac

Peć/Goraždevac -- Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio opštinu Peć, gde je sa gradonačelnikom Alji Berišom razgovarao o položaju manjinskih zajednica.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jedna od tema o kojoj je razgovarao sa predsednikom opštine Peć je bila i mogućnost za povratak.

Jevtić je danas u Pećkoj patrijaršiji razgovarao s vladikom lipljanskim Jovanom.

Posebna tema bila je povratak raseljenih pripadnika romske zajednice iz Crne Gore, a razgovaralo se i o projektima koje opština Peć i Ministarstvo za zajednice i povratak mogu zajednički da realizuju.

Jevtić je posetio pravoslavno groblje i oskrnavljenu crkvu na groblju u tom gradu i naglasio da će inicirati formiranje komisije koja će proceniti štetu na samom groblju i tražiti da se šteta sanira.

Jevtić je u Peći posetio porodicu Jokić, jedinu srpsku porodicu u tom gradu, a potom i Pećku patrijaršiju, gde je razgovarao sa vladikom lipljanskim Jovanom.

Sagovornici su se složili da je svaki povratnik na Kosovo značajan i da je i Crkva isto tako spremna da pomogne proces povratka.

Jevtić je obišao i Goraždevac, gde je razgovarao sa meštanima o njihovim problemima i potrebama, posetio grob ubijenih dečaka na reci Bistrici i crkve Svetog proroka Jeremije i Rođenja presvete Bogorodice, a starici Milanki Todorović, koja živi u nehumanim uslovima, obećao pomoć kako bi dobila uslove za normalan život.

"Meštani Goraždevca su me upoznali sa problemima sa kojima se susreću i prioritetima kada je u pitanju infrastruktura. Razgovarali smo i povratku i spreman sam da podržim svakog povratnika koji je spreman da ovde ostane kako se ne bi ponavljala ista priča da gradimo kuće, a one ostaju prazne", rekao je Jevtić, piše u saopštenju Samostalne liberalne stranke, čiji je funkcioner.

strana 1 od 129 idi na stranu