"Medikus- politička pozadina tajna"

Berlin -- Nemački list Zidojče cajtung piše o presudi izrečenoj vlasniku klinike Medikus, uz ocenu da je politička pozadina tog slučaja ostala nerazjašnjena.

Izvor: Tanjug
Podeli

''Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta u ovom listu, koji navodi da je klinika ''Medikus'' u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008.

''Jilman Altun, 23-godišnji Turčin, zatečen je na aerodromu u Prištini. Nekoliko sati pre toga boravio je na klinici. Njegov bubreg bio je namenjen 74-godišnjem Izraelcu. Veliki broj siromašnih ljudi iz zemalja poput Rusije, Moldavije i Kazahstana dovođeni su u Prištinu, gde im je vađen bubreg za odgovarajuću sumu novca. Obično su im obećavali 15.000 evra, ali bi na kraju dobijali znatno manje'', prenosi Dojče vele pisanje ovog lista.

Nemački politički nedeljnik "Špigl" je, u jeku skandala o transplantaciji organa u Nemačkoj, pisao i o klinici Medikus u kojoj su bogati nemački fabrikant Valter i siromašna ruska emigrantkinja Vera, operisani - ona je svoj levi bubreg prodala za 8.100 evra, a smrtno bolesni Nemac je svoj bubreg kupio za 81.892,72 evra, pisao je "Špigl" u avgustu 2012.

Novinari ovog nedeljnika dugo su istraživali ilegalnu trgovinu ljudskim organima i došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti, ali i o tome koliko su Nemci umešani u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

U analitičkom izveštaju magazin "Špigl" pisao je o davaocima i primaocima organa, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogatstva, o ''pokriću'' kosovskih vlasti, o nemačkom lekaru Manfredu Beru, koji je za vreme kosovskog konlikta ''ugostio'' porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata Medikusa, predložili da otvori kliniku na Kosovu, pa je Nemac poslao tri miliona evra...

Vera nije bila jedina na klinici Medikus. U novembru 2008. godine je na carini aerodroma u Prištini pozlilo Jilmanu Altunu.

Pacijenta su odveli lekaru na aerodromu, koji je utvrdio da je čoveku upravo izvađen bubreg, a kako je Turčin rekao, to je bilo u klinici Medikus, pisao je "Špigl", navodeći da je tada policija upala u vilu i tamo našla 74-godišnjeg Izraelca kao primaoca organa.

U tužnim sudbinama onih koji su na bilo koji način završili u klinici Medikus postavlja se i pitanje šta je bilo sa siromašnom Verom.

Ona je, pisao je "Špigl", novcem od prodatog bubrega uspela da iz Rusije u Tel Aviv dovede svoju ćerku, koja, kako navodi magazin, zna za žrtvu svoje majke i želi da postane lekar, kako bi majci pomogla.

Podsetimo, tužilac Euleksa iz Kancelarije specijalnog tužioca Kosova započeo je istragu protiv osam novih osumnjičenih u aferi klinike Medikus.

strana 1 od 129 idi na stranu