BG: Protest Srba južno od Ibra

Oko 20 kosovskih Srba koji žive južno od Ibra protestuje ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da imaju isti tretman kao Srbi sa severa Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 30.04.2013.

11:12

Default images

Oni se protive i sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je novinarima da su došli ispred zgrade Vlade kako bi skrenuli pažnju na probleme Srba koji žive južno od Ibra, a kako je naveo "pretežno su zaboravljeni od svoje države".

Mihajlović je kazao da na centralnom i južnom Kosovu živi oko 80.000 Srba i da bi njihovi predstavnici morali da budu sagovornici ljudima iz vlasti.

"Svedoci smo da se u poslednje vreme pregovara isključivo sa Srbima sa severa Kosova, a naše postojanje negiraju. Mi na ovaj način želimo da kažemo da postojimo i želimo isti tretman", rekao je on.
Protest Srba s juga KiM (Foto: Tanjug)
Prema njegovim rečima, sporazum s Prištinom je loš po interese Srba s Kosova.

"Ovde smo došli da izrazimo svoje protivljenje nedavno potpisanom sporazumu koji je štetan za nas, gura nas u zagrljaj Prištine, gde ne želimo da budemo jer imamo samo jednu državu, a to je Srbija", rekao je Mihajlović.

On je dodao da ljudi ispred sedišta vlade predstavljaju 12 opština na Kosovu južno od Ibra. Pojedini nose transparente s natpisima opština - Kosovska Kamenica, Priština, Vučitrn, Štrpce. Takođe, predstavnicima vlasti doneli su na poklon vino iz manastira Dečani.

Oni su najavili da će ispred sedišta vlade ostati do 12 sati, kada bi trebalo da počne sastanak predstavnika Vlade Srbije i Srba sa severa Kosova, koji se takođe protive briselskom sporazumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: