BG: Protest Srba južno od Ibra

Beograd -- Oko 20 kosovskih Srba koji žive južno od Ibra protestuje ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da imaju isti tretman kao Srbi sa severa Kosova.

Izvor: Beta
Podeli

Oni se protive i sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je novinarima da su došli ispred zgrade Vlade kako bi skrenuli pažnju na probleme Srba koji žive južno od Ibra, a kako je naveo "pretežno su zaboravljeni od svoje države".

Mihajlović je kazao da na centralnom i južnom Kosovu živi oko 80.000 Srba i da bi njihovi predstavnici morali da budu sagovornici ljudima iz vlasti.

"Svedoci smo da se u poslednje vreme pregovara isključivo sa Srbima sa severa Kosova, a naše postojanje negiraju. Mi na ovaj način želimo da kažemo da postojimo i želimo isti tretman", rekao je on.

Prema njegovim rečima, sporazum s Prištinom je loš po interese Srba s Kosova.

"Ovde smo došli da izrazimo svoje protivljenje nedavno potpisanom sporazumu koji je štetan za nas, gura nas u zagrljaj Prištine, gde ne želimo da budemo jer imamo samo jednu državu, a to je Srbija", rekao je Mihajlović.

On je dodao da ljudi ispred sedišta vlade predstavljaju 12 opština na Kosovu južno od Ibra. Pojedini nose transparente s natpisima opština - Kosovska Kamenica, Priština, Vučitrn, Štrpce. Takođe, predstavnicima vlasti doneli su na poklon vino iz manastira Dečani.

Oni su najavili da će ispred sedišta vlade ostati do 12 sati, kada bi trebalo da počne sastanak predstavnika Vlade Srbije i Srba sa severa Kosova, koji se takođe protive briselskom sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu