Referendum bi koštao do 8 miliona €

Beograd -- Državni vrh Srbije i predstavnici Srba sa severa Kosova na sastanku moraju pronaći najmanji zajednički sadržalac oko briselskog sporazuma, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Danas, Tanjug
Podeli

U protivnom najveći gubitnici bili bi upravo Srbi sa Kosova i Metohije, smatra Ljajić, navodeći da bi eventualni referendum koštao između sedam i osam miliona evra.

"Ukoliko bi oni preduzeli korake koji su protiv državne politike, time ne bi poboljšali svoju poziciju, niti bi mogli da očekuju ostvarenje ciljeva svoje političke borbe. Iskustvo je pokazalo da je to nemoguća misija i moramo da nađemo strpljenja i načina da ih ubedimo da je ovo jedini ispravan put i nastavak borbe za kosovske Srbe na drugačiji način. Nije stavljena tačka, ovo je zarez. Ovo nije rešenje konačnog statusa Kosova, ovo je samo nastavak političke borbe u drugim okolnostima", rekao je Ljajić za praznični broj lista "Danas".

On je istakao da, ukoliko bi referendum doprineo tome da kosovski Srbi prihvate sporazum i da rade na njegovoj implementaciji, onda bi imalo smisla ići na referendum.

Rasim Ljajić je naglasio da je dobijanje datuma povezano sa primenom sporazuma, ali da "svi znaju da mi ceo Sporazum ne možemo da implementirano do početka juna, kada se donose odluke o datumu".

"To zna i međunarodna zajednica. Državni tim upravo radi na planu kada šta treba da se implementira, ali treba znati da, primera radi, do kraja godine treba da budu održani izbori na Kosovu, kako bi mogla da se formira zajednica srpskih opština. Prema tome, niko ne očekuje da sav posao bude završen do juna", zaključio je Ljajić.

"U protivnom to je gubljenje vremena, energije i resursa, ali i prolongiranje nečega što mora da se dogodi. Referendum je rizik i za one koji prihvataju Sporazum, ali i za one koji misle da taj dokument nije dobar. Ovo je period kada politička elita mora da preuzme odgovornost, da stane ispred naroda koji predstavlja, ma koliko to bilo u delu javnosti nepopularno, jer je ovaj Sporazum u interesu države", kazao je Ljajić.

Navodeći da bi referendum koštao između sedam i osam miliona evra, Ljajić je rekao da to jesu velike pare, ali da nije sve u novcu.

"Problem je u tome što bi se ovde mogao stvoriti presedan da za svako iole značajnije pitanje neko može da traži da se ide na referendum. To bi demokratski sistem dovelo u pitanje i mogla bi da se postavi dilema čemu onda političke stranke, čemu parlament ako za svaku stvar morate odgovornost da prebacujete na narod. Naši pregovarači su preuzeli veliku odgovornost na sebe i zato smatram da je sada ključno da se nađe model kako bi uspešno primenili sporazum", kazao je Ljajić.

On je rekao da ne veruje da ovi događaji mogu da uzdrmaju Vladu i dovedu do njenog pada, jer je Vlada potpuno jedinstvena kada se radi o implementaciji sporazuma.

"Ali ako bi se kojim slučajem na referendumu građani izjasnili negativno, onda bi svakako usledili parlamentarni izbori, jer Vlada ne bi mogla da opstane u tim novim okolnostima", naveo je Ljajić.

strana 1 od 129 idi na stranu