"Odlični odnosi Skoplja i Tirane"

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Albanije ocenili su da dve zemlje imaju odlične bilateralne odnose i zajedničku perspektivu za članstvo u EU.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

18:52

Default images

Na konferenciji za novinare nakon susreta, ministri Nikola Poposki i Aldo Bumči ocenili su da je prelaz međudržavne granice samo sa ličnom kartom najveća dobit za građane, koju treba da imaju svi u regionu.

Na pitanje zašto i posle 20 godina od nezavisnosti Makedonije Albanija još tu zemlju nije priznala pod ustavnim imenom, ministar Bumči je rekao da će zvanična Tirana sačekati dogovor između Makedonije i Grčke, a da će, u međuvremenu, u bilateralnim odnosima, i dalje upotrebljavati ustavno ime Makedonije.

"Bilateralni odnosi su primer dobrosusedstva. U našim bilaterlanim odnosima mi smo priznali Republiku Makedoniju pod ustavnim imenom i ja sam ovde koristio to ime. Mi ćemo poštovati dogovor koji će Makedonija i Grčka postići", rekao je albanski šef diplomatije.

Bumči je rekao da je odnos albanske države prema makedonskoj manjini odličan i da je dokaz toga odluka parlamenta u Tirani da se vrate stari toponimi u delovima u kojima živi ova manjina. Bumči je dodao da je u proteklih 20 godina Albanija pokazala konzistentnu poziciju u odnosu na makedonski integritet i suverenitet.

Kako je izjavio makedonski ministar Poposki, razgovarali su i o ekonomskoj saradnji i o tome da je razmena između dve zemlje od 93 miliona evra daleko ispod mogućnosti.

Poposki je ocenio da će infrastrukturno povezivanje Koridorom 8 dati podsticaj za povećanje ove saradnje.

Među skorijim koracima najavljeno je otvaranje novog graničnog prelaza Džepčište - Trebište i zajedničke kancelarija za granične i carinske službe obe zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: