Dan Garde Vojske Srbije - FOTO

Garda Vojske Srbije obeležila je danas, u beogradskoj kasarni "Dedinje", svoj dan - 6.maj, i 183. godišnjicu formiranja.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

07:09

Default images

Pripadnicima te elitne jedinice praznik je čestitao i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković poželevši im da i dalje uspešno ,vojnički i kavlitetno izvršavaju sve zadatke i da budu "ponos Vojske Srbije i naše otadzbine".

Diković je istakao da Vojska Srbije, čuvajući sećanje na herojske podvige naših predaka i nastavljajući slavne vojničke tradicije, nastoji da drži korak sa modernim armijama sveta i nastavlja da razvija svoje operaticvne sposobnosti.
Foto: Tanjug
Pripadnici Garde Vojske Srbije 6. maj obeležavaju u znak sećanja na isti datum iz 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.

U sastav te jedinice 1831. godine ušla je i muzika - "Knjaževsko-serbska banda", a prethodno je knjaz Miloš Obrenović tražio od starešina da mu po "stasu i ugledu odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija.
Foto: Tanjug
U toku i posle završetka Drugog svetskog rata, jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske.

Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije, da bi 1. novembra 1994. godine formirana Gardijska brigada.
Foto: Tanjug
Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je dobila četiri ordena i brojna druga odlikovanja i priznanja, a u sklopu sprovodjenja reformskih procesa krajem novembra 2006. godine preformirana je u Gardu Vojske Srbije.

Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbedjenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: