Nikolić: Divimo se narodu Izraela

Jerusalim -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio na sastanku s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom da saoseća s izraelskim narodom i divi mu se.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Nikolić je ranije posetio i Kneset i zajedno sa članovima srpske delegacije održao sastanak sa parlamentarcima.

"Veliko je zadovoljstvo biti u Izraelu uz pomešana osećanja - saosećanja sa vašim narodom i divljenja onome što ste učinili. Uz želju da se naši odnosi još bolje razvijaju, i da svet liči na odnose Srbije i Izraela, zahvaljujem se na dočeku", rekao je Nikolić.

Netanijahu je ocenio da Izrael i Srbija imaju odlične odnose i izrazio uverenje da će oni biti još bolji.

"Radujem se razgovorima (sa Nikolićem) o bilateralnim pitanjima, regionu i svetu, koji se menja velikom brzinom, ali, za razliku od naših odnosa, ne nužno nabolje", rekao je Netanijahu.

Nakon dočeka, Nikolić i Netanijahu su po svom izboru napisali po jedan odlomak iz Biblije, svako na svom jeziku.

Predsednik Nikolić je ranije danas posetio izraelski parlament, gde je razgovarao sa predsednikom Kneseta Julijem Joelom Edelštajnom i zajedno sa njim istakao da "prošlost treba ostaviti sećanju, a okrenuti se budućnosti". Nikolić se u Knesetu upisao i u knjigu utisaka.

"Veoma me je dirnula poseta Memorijalnom centru Jad Vašem i još uvek su mi osećanja pomešana. I pored toga što o patnji Jevreja znamo puno, suočavanje sa njom nas iznova pogađa. Ako neko moze da razume tu patnju, to je srpski narod, koji je, pored fizičkog stradanja i pogroma, doživeo i anatemu svetske javnost", rekao je Nikolić Edelštajnu.

Edelštajn je istakao da Srbi i Izrael imaju mnogo zajedničkog, između ostalog, bolnu prošlost.

"Ali ne treba živeti u prošlosti, već je treba ostaviti u sećanju i okrenuti se budućnosti. Kroz zajednička ulaganja, razmenu iskustava i unapređenje bilateralne saradnje, moguće je ostvariti bolju budućnost u obostranom interesu", ocenio je on.

Predsednik parlamenta je rekao i da je veoma važno unaprediti direktnu komunikaciju i koordinaciju da se ne bi desilo da je " terorizam u mojoj zemlji, borba za slobodu u onoj drugoj".

Nikolić pozvao privrednike da ulažu u Srbiju

Predsednik Srbije pozvao je izraleske investitore i privrednike da dođu i ulažu u Srbiju, istakavši poljoprivredu, infrastrukturu, infomacione tehnologije i finansije kao oblasti u kojima ima najviše prostora za unapređenje saradnje.

"Obavezao sam se da ću ličnim doprinosom učiniti sve da od Srbije stvorimo stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje u kome se pravila znaju unapred, u kome se ona ne menjaju u pristojnom vremenskom periodu i u kome ona važe jednako za sve, pa vas pozvam da u tom prostoru i vi nađete svoje mesto", poručio je Nikolić.

Ističući da su ga razgovori sa najvišim izraelskim zvaničnicima uverili u postojanost prijateljstva dve države i ulili mu nadu da će međusobni odnosi i dalje ići isključivo uzlaznom putanjom, Nikolić je rekao da će garant izraleskim privrednicima za dolazak u Srbiju biti to prijateljstvo, kao i njegova reč.

"Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je poseban akcenat stavio na poljoprivredu "za čiji razvoj i unapređenje Srbija poseduje ogroman neiskorišćeni potencijal". Srbija možda nema nove tehnologije ali ima zdravu zemlju, zdravu vodu i pre svega vredne radnike, ukazao je on.

Prema Nikolićevim rečima, postoje elementi komplementarnosti između privreda dve zemlje koje treba iskoristiti.

Izrael je, rekao je on, mnogo postigao u domenu industrijalizacije, kao i praćenju razvojnih prioriteta, a Srbija poseduje značajne industrijske resurse koja nam kroz strateška partnerstva sa izraleskim privrednicma mogu doneti korist na obostrano zadovoljstvo.

"Srbija je danas veliko gradilište, prostor za ulaganje u infrastrukturne projekte je veoma veliki", istakao je Nikolić i dodao da je potrebno raditi i na povećanju pristustva srpskih kompanija na izraleskom tržištu.

"U toku je realizacija velikih projekata iz oblasti putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma.Ti projekti su trenutno zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja i pozivam vas da i vi uzmete učešća u njima", naglasio je Nikolić.

On je ukazao da Srbija ima šta da punudi u oblasti visokoh tehnologija, a da su prednosti Srbije u odnosu na druge visokoobrazovana i visokokvalifikovana radna snaga, odličan geografski položaj, podsticajna poreska politika, dobra zakonska regulativa, kao i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini kojima Izraelu može da obezbedi pristup važnim tržištima.

Primetivši da je prosečna plata industrijskog radnika u Srbiji niska, zbog čega je veoma nesrećan, Nikolić je rekao da je u ovom trenutku i to prednost u odnosu na druge.

"Pozivam vas da i to iskoristite, ali samo u početnom periodu, a da kasnije deo svog sigurnog uspeha u Srbiji podelite i sa radnicima. Srpski radnik će vam to predanim radom višestruko vratiti", rekao je on.

Nikolić je rekao da veruje da su ispunjeni svi uslovi da saradnja privrednika dve države "mora i može da odrazi visok nivo razumevanja i jake bilateralne saradnje".

"U Srbiji ste dobrodošli da pretočimo obim bratstva dva naroda u obostranu dobit koju ćemo na zajedničku radost udruženim naporima svakako ostvariti. Srbija vas čeka", zaključio je Nikolić.

Privrednicima se obratio i ministar poljoprivrede Goran Knežević, rekavši da je u ovom trenutku najinteresantnije ulaganje u srpsku poljoprivredu - od primarne poljoprivredne prozivdonje do prerađivačke industrije.

"Srbija ima preko četiri miliona hektara obradivih površina i spremni smo za sve vidove saradnje, jer imamo već dovoljno iskustava i mislimo da možemo na taj način dobro sarađivati u narednom periodu", rekao je on.

Iako je sektor prerađivačke industrije proteklih 20 godina prilično ruiniran, želja Srbije je da u narednom periodu baš iz te oblasti izvozi što više finalnih proizvoda i tako ostvarimo bolje prihode, dodao je on.

Kao drugu interesantnu oblast za ulaganja i on je izdvojio transfer znanja i tehnologije.

Konstatujući da je Izrael tu sigurno u svetskom vrhu, Knežević kaže da u Srbiji an tom polju imamo pionirske korake. "Neke firme su već ušle u investiranje, u otvaranje agroindustrijskih centara koji mogu biti budućnost Srbije u narednom periodu", ukazao je on.

On je upozorio da sa obe strane postoje mnoge formalne prepreke za saradnju, a da će se srpska strana truditi da ih sruši.

"Ministarstvo poljoprivrede je podnelo inicijativu za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Izraelom, gde bismo ukinuli sve carinske barijere i omogućili bolji nastup na trećim tržištima. Počelo se i sa usaglašavanjem propisa iz oblasti veterine i fitosanitarnih pregleda, s ciljem da se omogućiti mnogo laški promet svih prehrambenih artikala i na jednu i na drugu stranu", rekao je ministar.

"Kao i predsednik, i ja vas pozivam da dođete u Srbiju. Imate tamo iskrene prijatelje, imaćete prave saradnike i vreme je da naše dugogodišnje prijateljstvo pretočimo i u dobar biznis za obe zemlje", zaključio je Knežević.

Nakon Izraela - put u Palestinu

Nikolić se juče u razgovoru s predsednikom Izraela, založio za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i zahvalio toj zemlji na principijelnoj podršci stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, izrazivši pri tom nadu da će ta pozicija biti očuvana.

Predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je zadovoljstvo što EU ozbiljno razmatra Srbiju kao novu članicu zbog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ističući da sve konflikte treba rešavati na taj način.

"Vi na Balkanu prolazite kroz fazu evrointregracija, koje sada oživljavaju. Veoma sam srećan što EU sada ozbiljno razmatra mogućnost da prihvati Srbiju kao novu članicu. Takođe sam veoma srećan zbog vašeg dijaloga sa Kosovom. Svi konflikti treba da budu razrešeni dijalogom", poručio je Peres.

Peres je predsedniku Nikoliću poručio da će u Izraelu uvek biti prihvaćen kao pravi prijatelj, kod ljudi koji koji žele prijateljstvo sa srpskim narodom. "Želimo da to prijateljstvo u budućnosti ispunimo novim sadržajima, pre svega saradnjom u oblasti nauke, tehnologije i poljoprivrede", kazao je Peres.

Predsednik Nikolić je juče u Jerusalimu posetio Muzej Izraela i memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta Jad vašem. Predsednik Srbije će u nastavku posete obići i Zid plača, Crkvu svetog groba, Crkvu Svetog arhanđela Mihaila, Crkvu rođenja Isusa Hrista, kao i Manastir Sveti Sava osvešćeni.

Poslednjeg dana posete Izraelu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra u Jerusalimu s njegovom svetošću, jerusalimskim patrijarhom Teofilom III.

Nikolić će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati s predsednikom Mahmudom Abasom.

strana 1 od 195 idi na stranu