Osam godina vlasniku "Medikusa"

Vlasnik klinike "Medikus" Ljutfi Derviši i njegov sin Arban osuđeni su na ukupno 15 godina i tri meseca zatvora zbog nelegalnih transplantacija organa na KiM.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

00:33

Default images

Cokolj Hajdini je osuđen na tri godine zatvora, Abdula Dulja i Islam Bitići su kažnjeni na po jednu godinu uslovno, dok su oslobođeni Driton Jilta i Ilir Redžaj.

Prema optužnici, na klinici "Medikus", koja se nalazi nedaleko od Prištine, izvršeno je oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega. Presudu u Opštinskom sudu u Prištini doneo je sudija Džonatan Ratel.

Ljutfi Derviši kažnjen je sa osam godina zatvora, njegov sin Arban Derviši sa sedam godina i tri meseca zatvora, a imaju obavezu da plate i 10.000 evra, odnosno 2.500 evra.

Novcem koji će njih dvojica platiti biće obeštećene žrtve, javlja "Koha".

U optužnici je navedeno da je na toj klinici, koja se nalazi nedaleko od Prištine, izvršeno oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplantacije.
Foto: Beta
Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 evra za tranplantaciju bubrega na klinici Medikus. Vlasnik kosovske klinike "Medikus" Ljutfi Derviši odbacio je na suđenju optužbe za nelegalno presađivanje bubrega.

Početkom meseca, jedan od devetoro optuženih izjasnio se krivim za "nelegalnu medicinsku aktivnost".

Derviši je optužen da je bio deo lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici "Medikus". U odsustvu se sudilo turskom lekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.

Klinika "Medikus" je radila bez zvanične dozvole, dok je Sonmez imao dozvolu za rad na Kosovu, koju mu je izdalo ministarstvo zdravlja.

Klinika "Medikus", koja je zatvorena 2008. godine, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova" trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: