Đilas: Ako bude referenduma, DS za

Dragan Đilas kaže da će DS, ukoliko vlast reši da ide na referendum s pitanjem o prihvatanju briselskog sporazuma, svoje birače pozvati da podrže taj sporazum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

12:35

Default images

"Ako se vlada odluči da se ovo pitanje postavi na referendumu, DS će uzeti aktivno učešće i pozvati svoje birače da podrže prihvatanje sporazuma, kako bi se izbegla izolacija zemlje i omogućilo dobijanje datuma za početak pregovora o ulasku Srbije u EU", rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

On je dodao da smatra da referendum nije potreban.

"Moj stav je da referendum nije neophodan, jer postoji jasna većina proevropskih snaga i poslanika u parlamentu i trebalo bi izbeći rizik od neuspeha referenduma i neizlaska 50 odsto birača", rekao je Đilas. Đilas je najavio da će DS, ako vlada bude raspisala referendum, uzeti učešće i pozvati građane da prihvate sporazum i spreče izolaciju Srbije i omoguće dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Predsedništvo DS će, kako je najavio, sutra o tome zauzeti zvaničan stav.

Upitan o izvinjenju predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zločine koji su počinjeni u ime Srba, on je kazao da je dobro to što se
Nikolić izvinio, ali da je šteta što to nije prihvatio pre šest godina, kada se za zločine izvinio tadašnji predsednik Republike Boris Tadić
.

"Tadića su tada nazivali izdajnikom. Ne vidim potrebu da se svaki predsednik izvinjava, izvinio se jedan predsednik i time preuzeo odgovornost na sebe za one pripadnike srpskog naroda koji su činili zločine", rekao je Đilas.

Predsednik DS je ocenio da Nikolić "svaki dan daje različite izjave, što govori o njegovoj neozbiljnosti, koja se prenosi i na državu".

"Izgleda da oni koji pišu Nikoliću izjave ne komuniciraju međusobno ili on nešto pogrešno pročita, pa onda mora da pročita novi tekst", rekao je Đilas.

Đilas je pozvao političke stranke i intelektualnu javnost na dogovor o "ideji budućnosti srpskog naroda" u narednih 30 godina.

"Potrebno je da postignemo sporazum o nekoj ideji, šta nam je ideja budućnosti srpskog naroda, da postignemo sporazum kakvo bi trebalo da bude obrazovanje, kakva deca treba da izlaze iz ovog sistema obrazovanja, šta su nam prioriteti u okviru ekonomije", rekao je on.

Đilas je naveo da je neophodan program za 30 godina i dogovor o ključnim strateškim stvarima, a ne samo jedinstvo proevropskih snaga o sporazumu o Kosovu.

"Potrebno je postići jedinstvo što većeg broja političkih subjekata, uključujući intelektualnu javnost, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve ostale koji imaju neki značaj u ovoj državi i u ovom društvu o tome gde želimo da vidimo Srbiju za 30 godina, a ne za tri meseca ili tri godine", rekao je Đilas.

On je ocenio da će uskoro prestati podela na patriote i izdajnike i da je neophodno građanima ponuditi rešenja, ali "krećući se u odnosu na ono što je zadato i prihvaćeno".

Predsednik DS je naveo da ideja o novom političkom dogovoru, koju je izneo potpredsednik DS Miodrag Rakić, nije samo njegova.

"Mislim da ulazimo u vreme u kojem ćemo, nadam se, dobiti datum za početak pregovora, koji će biti kruna zalaganja DS i svih proevropskih snaga za ideju Srbije u Evropi i dolazi vreme kada ćemo u političkoj borbi moći da se borimo argumentima, a ne teškim
rečima", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: