Boston: Novi osumnjičeni za napad

Boston -- Istražitelji vode istragu protiv još nekoliko osoba koje bi mogle biti umešane u napad na maratonu u Bostonu, izjavio je jedan američki kongresmen.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Postoji još nekoliko osoba u SAD sa kojima bi FBI voleo da razgovara", rekao je republikanski kongresmen Majk Rodžers za televiziju ABC, ali nije želeo da kaže o kolikom broju ljudi se radi.

FBI je identifikovao dvojicu braće Čečena - Tamerlana i Džohara Carnajeva, kao osumnjičene za eksploziju dve bombe na maratonu u Bostonu 15. aprila, u kojima je poginulo troje, a ranjeno više od 260 ljudi.

Tamerlan (26) je ubijen u oružanom sukobu sa policijom nekoliko dana posle napada, dok je njegov 19-godišnji brat Džohar uhvaćen živ i nalazi se u zatvorskoj bolnici pošto je ranjen, navodi AFP. Američki mediji su objavili da su ruske vlasti u tajnosti prisluškivale majku i braću, koji su u jednom telefonskom razgovoru 2011. godine pričali o džihadu.

Rusi su tu informaciju dostavili Amerikacima tek proteklih dana, tvrdi CNN. Ruske vlasti su, navodno, upozorile Amerikance i na majku dvojice braće, Zubeidat Carnajev, za koju se pretpostavlja da je verski fanatik i ona je zajedno sa starijim sinom stavljena na listu osumnjičenih terorista. U međuvremenu, otac braće je odustao od dolaska u SAD na sahranu starijeg sina i da pruži pomoć u odbrani mlađeg sina pred sudom.

On se nalazi na jugu Rusije, navodi Rojters. "Neću se vratiti u SAD. Za sada sam ovde i bolestan sam. Na žalost, ionako ne mogu da pomognem svom detetu. U kontaktu sam sa Džoharevim i svojim advokatima. Oni su mi rekli da će me obavestiti šta treba da radim", rekao je Anzor Carnajev.

U Bostonu su 15. aprila na finišu maratona odjeknule dve eksplozije u kojima su poginule tri osobe a vise od 200 je ranjeno.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu