Rusi predali FBI snimke Carnajevih

Vašington, Moskva -- Ruske specijalne službe predale su vlastima SAD snimke razgovora braće Đohara i Tamerlana Carnajeva, koji se sumnjiče za napad na Bostonskom maratonu.

Izvor: Tanjug
Podeli

U predatim snimcima ima uvijenog pominjanja islamskog svetog rata džihada, javio je Asošijeted pres pozivajući se na anonimne izvore u američkim specijalnim službama.

Prema podacima agencije, na jednom od snimaka je razgovor jednog od braće sa njihovom majkom Zubejdat iz 2011. godine, a na drugoj traci je njen razgovor sa drugim žiteljem juga Rusije protiv kog Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu.

Specijalne službe SAD ranije su proveravale podatke o tome da bi Tamerlan mogao biti povezan sa Doku Umarovom, jednim od lidera ekstremističke ilegale koji je 2011. preuzeo odgovornost za teroristički akt na moskovskom aerodromu Domodedovo i, prema istražiteljima, nalazi se iza mnogih terorističkih akata u Rusiji, navodi ruska agencija Itar-Tas.

Drugi detalji o predatim materijalima se ne navode.

Ministar pravde SAD Erik Holder odbio je da komentariše vesti o snimcima jer istraga još nije završena.

Zubejtad Carnajeva trenutno je u ruskoj republici Dagestan, a 25. aprila je obelodanjeno da je u SAD izdat nalog za njeno hapšenje zbog optužbi za krađu u prodavnici.

Sledećeg dana ona je stavljena u američku antiterorističku bazu podataka.

RIA Novosti prenosi da američke vlasti sumnjiče Zubejdat da je ona mogla da podstakne starijeg sina Tamerlana na radikalni islam.

Tamerlan je 19. aprila preminuo u bolnici od rana zadobijenih u razmeni vatre s policijom, dok Džoharu - koji je prebačen iz bolnice u zatvor, preti smrtna kazna.

U Bostonu su 15. aprila na finišu maratona odjeknule dve eksplozije u kojima su poginule tri osobe a vise od 200 je ranjeno.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu